Med Helgeroa på skiva

Med Helgeroa paa skiva

Dressing med ramsløk, et godt knippe med vegetarpålgg og ferdig stekt bacon.
Dette er noen av Bjerke sine nyeste satsninger.
Men den gangen Dag Bjerke ville skjære opp Helgeroasalamien til påleggsskiver, da var mange skeptiske.

– Jeg ville mer, forklarer Dag Bjerke og sikter til firmaets historie. Det var faren hans Jens Rolf Bjerke som i 1975 startet med salg av hel spekepølse.
Han hadde agentur fra Tore Kihle og Helgeroa spekevarer AS. Faren konsentrerte seg om salg av hel spekemat på Sørlandet. 

Han hadde også egen kjølebil. Unge Dag ville ha det samme. 

Natt og Dag

Ny kjølebil ble det, i 1979. Men hvor skulle han kjøre?
Det nærmeste ledige distriktet var Stavanger. Her fikk Dag sin egen salgsrute.
For å ha råd til å satse på egen bedrift, jobbet han skift hos baker Næss i Larvik.
Nå jobbet han natt i 14 dager i Larvik og kjørte 14 dager på Vestlandet, og bygde opp sin salgsrute. 

Der faren kun solgte hel vare, var Dag mer opptatt av å få ferdig skivet pålegg.
– Vi begynte å skjære pålegg hjemme i kjelleren på gården, sier han. 

Vi skriver 80-tallet og kjededriften i Norge økte stadig. Slakterbutikkene ble det mindre av etter hvert.
Matvarebutikkene tok over salget av skåret pålegg.
– Det var kjedene jeg måtte forhandle med, sier Dag 

Dag Bjerke ser mulighetene innen dressing og vegetarpaalegg
Sjef på spekemat: Dag Bjerke er avtroppende daglig leder. Fra 01.01 2021 er han eier, kjedeansvarlig, ansvarlig for produktutvikling og design.
– Vi har veldig mange fine folk i bedriften vår, sier han åpenhjertig, – Flere av dem har vært her siden vi startet.

Kvalitet og merkevarebygging

I 1986 bygde de sitt eget bygg i Helgeroa og samtidig etablerte Dag sitt aksjeselskap der faren eide 50%.

Til sammen var de Bjerke AS og siden 1990 var de også eneforhandler med Helgeroa spekevarer.

Smak og kvalitet var viktig for Dag allerede på den tiden, samtidig så han verdien av merkevarebygging.
– Jeg ville bygge opp logo, forteller han. Fra 1980 har Bjerkes labell gått fra gul til rødt. Også emballasjen har endret seg.
Denne måneden kom et skifte fra hvit etikett til mørk blå og med et fristende produktbilde på.
– Jeg tenker nisjer og spesialprodukt med høy kvalitet, informerer Dag som omtaler seg selv som en handelsmann.
– Jeg ser hva som finnes i butikk, og tilbyr dem det de ikke har.

Vegetarmat er en av Bjerkes største suksesser. Hvert år produserer de 100 tonn. Satsningen startet for tre år siden, men målet er en snarlig dobling.
4% av de norske kundene er opptatt av vegetar, sier Dag. – I Sverige ligger det på 8%, vi har lite kjøtt i verden og flere av oss kan gjerne spise mer vegetarisk.

Grov ovnsbakt leverpostei på skiva
Effekt: Emballasjen og logoen til Bjerke følger med i tiden. Den nyeste etiketten er blå med et fristende produktbilde.

Smak og behag

Ett år var det aioli som var det helt store. Ideen fikk Dag etter å ha spist fiskesuppe med brød i Stavern.
Til retten ble det servert den deiligste aioli. Noe slikt ville Dag også lage!
– Det er mammaen til Kay F. Andersen som står bak oppskriften, røper Dag.
Til dem som har lagt merke til at aioli fra Bjerke holder en litt høyere pris enn andre,
kan Dag informere i Bjerkes produkt finner du creme fraise.
Av andre produkter ligger det gode, gamle oppskrifter bak. Først ut var krabbesalaten, deretter potetsalaten.
Nå lager Bjerke også den eminente sennepssausen der oppskriften er kjøpt av Schrøder.

-For tiden er det likevel pizza og kebabdressingen det går mest av, kan Dag fortelle.
Hemmeligheten bak denne oppskriften fikk Bjerke av en mann fra Iran.

Med Helgeroa på skiva

Det er med teft og gode smaker Bjerke har jobbet seg inn til kundenes ganer og også vaner.
For hva er vel et frokostbord uten oppskåret helgeroasalami? For ikke å glemme rødvinssalami og nå også biffsalami?

– Den nyeste salamien er laget til dem som ikke spiser svin, smiler Dag. Og her skal det ikke være tvil. Pålegget er laget av 100% storfe og null svin.
– Når jeg skal lage nye produkt, kontakter jeg Diplom pølsemakermester Per Berglund, forteller Dag.
– Ved hjelp av Berglunds kompetanse, og norske råvarer, kan Nyt Norge merket brukes.
Da kan det ikke bli annet enn bra. Dag Bjerke kan ikke la sjansen gå fra seg og må nevne Bjerkes ferskeste påleggsprodukt.
– Her er benyttet rent kjøtt, opplyser han –  Renskåret svinekam, marinert i barbequesaus og grillet i spesialovn.

Diplompølsemaker mester Per er det Dag Bjerke ringer
Ring en venn: Når Dag Bjerke ønsker å diskutere et nytt kjøttprodukt, da ringer han Diplom pølsemakermester Per Berglund.
Bjerkes nyeste produktet er ferdigstekt bacon. Kjøttet er sprøtt og egner seg til supper, omeletter, pizza og fisk.

Det ingen andre har

– Bra, sier Dag Bjerke. Han sier ikke at han er best. Heller ikke satser han på glanset reklame.
Dag Bjerke tror heller på personlig kontakt og god kjemi mellom mennesker.
Når han skal selge og danne nye nettverk og kontakter tar han med seg produktene sine og plasserer dem pent på et bord;

– Smak, oppfordrer han.

Med denne strategien har Bjerke fått i stand avtaler med de største kjedene i Norge,
det er ikke så rart at bedriftens bygg har trengt å utvides hele 7 ganger.

I tillegg kommer alle firmagavene. – Sønnen min, Mads Tobias var i bedriften fra 2009 og fram til 2019, forteller Dag.
– Mads Tobias jobbet med innkjøp og salg og bygget opp en betydelig kundemasse på firmakunde gave siden.

Enda et nytt produkt kommer på bordet. Denne gangen er det pepperoni til bruk i supper og på pizza.
Spør vi Dag selv hva han synes mest om, lander han på sin egen fiskesuppe. – Ja, ja, sier han stoisk.  
– Jeg kan endre favoritter. Men er glad i fisk, ja og i spekemat da selvfølgelig!

Bjerke Spekevare sin nye daglige leder
Daglig leder: Kjetil Olsen er Bjerkes nye daglige leder. Han har lang fartstid og kan bedriften godt.

Tekst og foto: NevlunghavnLosen – Ført i penn av Den Marte Østmo

Bare sånn til info for dere, alle ord som er merket med orange er LINKER

Har dere noen favoritter fra Bjerke mat ?

Om du vil støtte vårt (Losens) engasjement sier vi TUSEN TAKK for en tier eller to, Vipps te #596123.

Share on facebook
Del

Legg igjen kommentar

Havna

Når du trenger veiledning, vil vite hva som skjer, bare vil drømme, eller få ro i sjelen, da finner du fram hit.

Se andre nyheter

Følg oss gjerne