Julen nærmer seg, og det er på tide med den årlige rengjøringen. Da bør du også huske på å støvsuge røykvarslerne dine! Dette er et av de viktigste tipsene fra Steinar Bredesen, kontrollør og ekspert på brannsikring. På denne tiden av året tenner vi gjerne lys og lykter, men OBS, brannfaren er stor!
Rengjør røykvarsleren – slik gjør du det
– Røykvarslere bør støvsuges minst én gang i året, sier Steinar Bredesen, teknisk kontrollør, daglig leder i Brannsikring Vestfold. Han har flere gode rutiner for trygghet som han gjerne deler.
– Brukere av briller vet hvor dårlig de fungerer når de er støvete eller tilgriset med fettflekker. Det samme gjelder røykvarslere, sier han. En skitten røykvarsler kan miste sin evne til å oppdage røyk, og gi falske alarmer.
For å rengjøre røykvarsleren, bruk gjerne støvsugerens myke børstemunnstykke. Dette sikrer en skånsom rengjøring. Sjekk også batteriet og kontroller at varsleren fungerer som den skal. Bruk test gass. Tykker du bare på knappen på røykvarsleren for å sjekke om den piper, har du bare sjekket om det er strøm på batteriet. Ikke om røykvarsleren faktisk detekterer på røyk.
Bak på røykvarsleren skal det være en etikett med koden EN14604, dato for produksjon, og dato for destruksjon. ( 14604 er koden for europeisk norm for røykvarslere ) Det selges dessverre røykvarslere i Norge som ikke er godkjent. Røykvarslere har en levetid på maksimalt ti år.
Brannslukningsapparatet – ikke bare en formalitet
Et annet viktig brannverktøy er brannslukningsapparatet. Ifølge Bredesen er dette ikke noe man bør spare penger på eller kjøpe uten å sjekke nøye.
–Brannslukningsapparater har forskjellige brannklasser, og er beregnet på branner i forskjellige materialer. Det er IKKE vilkårlig hvilke brannslukningsapparat du har. I et privat hjem bør man ha ettapparat som er merket ABF eller AF.
Velg riktig apparat for ditt behov
Hvilken type brannslukningsapparat du bør ha, avhenger av flere faktorer, som boligtype, oppvarming og eventuelle brannkilder. Har du gasskomfyr eller gass peis må du ha et pulverapparat merket ABC
• A – organisk materiale som tre og papir.
• B – brennbare væsker som bensin og diesel.
• F – brann i fett og olje, som for eksempel frityr.
Merk deg datostempling og riktig bruk
Brannslukningsapparater er ferskvare, og skal kontrolleres av sertifisert kontrollør hvert 5 år.
Levende lys og høytidens farer
Advent og jul er høytiden for levende lys – og dessverre også for mange branner. – Levende lys kombinert med lange duker eller dyr som beveger seg rundt i rommet, kan raskt føre til en farlig situasjon, advarer Bredesen.
I Norge oppstår det årlig over 2 000 boligbranner, og mellom 40 og 60 av disse resulterer i dødsfall. Dette viser hvor viktig det er å ta brannsikring på alvor.
Ta julevasken – også på brannutstyret
I tillegg til julevasken i hjemmet, bør du legge til en ekstra oppgave: Støvsug røykvarsleren, bytt batteri, sjekk at den virker ( med test gass )og kontroller brannslukningsapparatet. Er ikke alt i orden, må det erstattes. Først når dette er gjort, kan julefreden senke seg.
Sitat: – De fleste kjøper brannslukningsapparat og røykvarsler fordi det er påbudt, ikke fordi de tenker på at det kan redde liv, sier Steinar Bredesen. Kjøp kvalitet, unngå røykvarslere til 100 kroner. Kjøp gjerne røykvarslere med 10 års batteri, de koster mindre en bare batteriene du må skifte i tradisjonelle varslere. Når det gjelder brannslukningsapparat, anbefaler jeg høy slukkeklasse. Gjerne 43A-233B-75F avslutter Bredesen
Hvor kan du kjøpe nå
I LosenButikk i Nevlunghavn har vi nå satt ut Brannslukkere av beste kvalitet og Branntepper som er en sikkerhet i hjemmet nå i Julen.
Disse selges der nå til en god pris. Ta turen å sikre deg disse kvalitetsproduktene
Se og Hør praten med Brannsikring Vestfold her
Tekst og foto: Marte Østmoe – Brannsikring Vestfold
Om Du vil støtte vårt (Losens) engasjement sier vi TUSEN TAKK for en tier eller to, Vipps te # 903318
Vi ønsker deg en trygg, sikker og God Jul