Padling er for alle – sesong er det hele året

Padling er også for folk med funsjonsnedsettelse

Årets bølgefestival er over og i Gurvika skyller bølgene vekk de siste sporene etter nesten 200 kajakker. Her er også groper etter hjul og hull etter krykker. Asbjørn Gilje og Hans Christan Norseth har innviet festivalens nye satsning – padling for dem med ulike funksjonsnedsettelser.

– Padling er for alle! Dette er mottoet til arrangørene under årets bølgefestival, Norges Padleforbund og Eian Fritid. Gilje og Norseth er enige, men likevel ikke 100%.

Norseth sier det slik: – Å ha et handikap, og likevel satse på en sport som dette, det krever tålmodighet. Alt tar lengre tid. Det være seg klargjøring av utstyr, arbeidet etterpå, men også det å komme ned og opp av båten. Selv har han, i løpet av årets bølgefestival, eksempelvis gjennomført kurset Brått 2. Med seg hadde han en hjelpeassistent, men strengt tatt var denne bare med som mental støtte og holdt seg i bakgrunnen.

Gilje har på sin side benyttet anledningen og øvd seg på eskimorulle. Målet er å gå 180 grader rundt. Etter flere timer i vannet, og ved hjelp av to assistenter, klarte han til slutt en 2,70 i kombinasjon med en eskimoredning.

Padling er for alle. Trene på rulle er viktig på Bølgefestival
Rundt og rundt: I løpet av bølgefestivalen i Nevlunghavn var Asbjørn Gilje nesten like mye under vann som over vann og øvde seg på eskimorulle. Foto: Marte Østmoe

Holder pusten og tøyer grenser

Både Gilje og Norseth er profesjonelle idrettsmenn. De har medaljer fra både nasjonale og internasjonale konkurranser, er vant til å presse seg, men er likevel takknemlige for at noen passer på. – Her er vi trygge, kan tøye grensene og utfordre oss selv. Vi kjenner instruktørene og stoler på dem, sier Gilje. Han legger til et viktig punkt:  –  Det er viktig at assistentene sier stopp før kroppen min gjør det.

Tid har alltid vært en viktig måleenhet for de to, men også temperatur. Å fryse er ingen lur idé og kan øke sjansen for infeksjoner.

Administrasjonen under årets bølgefestival
Administrasjon: Hege Eian, Tonje Pedersen, Gry Gerhardt og Trond Glesaaen har i år arrangert Bølgefestival i Gurvika. Foto: Marte Østmoe

Et varmt padlemiljø på Bølgefestival

Det er cirka 14 grader i vannet, men temperaturen til tross har Gilje, flere ganger i løpet av dagen, ligget med hodet ned og kroppen opp. – Jeg er gammel dykker, forklarer han, – På det meste har jeg holdt pusten i over to minutter.

Nå håper de at parapadling blir frontet også til neste år. Til dette er Gurvika en perfekt lokasjon. Stedet er jo allerede spesielt tilrettelagt for funksjonshemmede og deres familier.

Hege Eian fra Eian Fritid smiler fornøyd: – Bølgefestivalen går i front og signalisere at padling – det er for alle! Det kan ligge proteser og krykker strødd utover stranda, men når gruppa har kommet seg vel ut på havet, da er det ingen som kan peke ut hvem av dem som er en rullestolbruker.

Hun peker på varmtvannsbassenget, hyttene og rampen som fører ut i vannet: – Tilbudene er her og vi har ressursene! 

Padling for alle under bølgefestival med stor sjø i Nevlunghavn
For alle: Når padleren endelig er kommet i båten, da kan ingen se hvem som til daglig sitter i rullestol og hvem som går på beina. Foto: Marte Østmoe

Tekst og foto: Marte Østmoe

Om du vil støtte vårt (Losens) engasjement sier vi TUSEN TAKK for en tier eller to, Vipps te #596123

Del

Legg igjen kommentar

Havna

Når du trenger veiledning, vil vite hva som skjer, bare vil drømme, eller få ro i sjelen, da finner du fram hit.

Se andre nyheter

Følg oss gjerne