Ønsker sommervarme, men ikke brann

Steinar er alltid blid og imøtekommen

Han ble røykdykker da han var 18 og har opplevd store eksplosjoner grunnet brann. Hvis han hører en alarm, en brannbil eller ser det ryke tenker han alltid: – Er det noe jeg kunne gjort for å unngå dette?

– Det brenner mer og mer og oftere og oftere, dette sier Steinar Bredesen. Han er daglig leder ved Brannsikring Vestfold AS.

Beskjeden hans er ikke hyggelig, men dessverre sann.  En god nyhet er det imidlertid at katastrofen lett kan unngås. Med enkle midler og gode rutiner kan vi forebygge situasjonen som vi kanskje frykter mest – alt vi eier og har forsvinner i et flammehav. Tap av materielle verdier er vi forsikret mot, men for tap av menneskeliv finnes ingen forsikring.  Følg derfor lovverket. Alle private hytter og hjem skal ha besøk av en sertifisert kontrollør hvert 5 år. Alle offentlige bygg og bedrifter skal ha kontroll en gang i året. I begge tilfeller skal det utferdiges en detaljert rapport.

2 brannmenn midt i flammene
Feie for egen dør: Feieren ikke har en sertifisert kontrollør som kan sjekke røykvarsler og brannslukningsapparater. Foto: Pexles

Lar humla suse

Under sin lange karriere har Steinar gjort flere observasjoner når det kommer til brannsikring av ferieboliger. Flere ganger har han, under kontroll og sikring av brannslukningsapparat, fått henvendelser fra hytteeiere som ønsker å overta de apparatene som ikke lenger er godkjente. En typisk samtale kan foregå slik:

– Kan jeg få overta det apparatet?

– Hva skal du med det?

 – Jeg skal ha det på hytta.

– Men det er jo ikke godkjent.

– Nei, men det fungerer vel?

– Det vet vi jo ikke og på markedet skal det ikke finnes brannslukningsapparat som ikke er godkjente.

– Men, jeg skal jo bare ha det på hytta.

–Er det ikke så farlig om dere brenner inne der da?

– Å nei, hvis det er slik du ser på det så…

Steinar Bredesen har selv mistet en god kamerat i brannulykke. Ingen vet sikkert årsaken til brannen, men ifølge Steinar er scenariet ikke ukjent: – Hytta har stått tom en lang tid og er kald når eierne kommer. Det fyres hardt og samtidig inntas det en del alkohol. Målet er så og si å holde varmen både inne- og utenfra. Etter en tid blir det lunk i hytta og hytteeieren ramler i seng. Det er lenge siden brannalarmene er testet, og grunnet den harde fyringen, oppstår det pipebrann.

Brann og Flatt Batteri

– Batteriene til røykvarslerne piper når de er tomme for strøm, opplyser Steinar. – Dette er jo betryggende, men de piper bare en viss tid.

Her peker Steinar på det faktum at røykvarslerne varsler dårlig batteri,  mens hytteeierne har oppholdt seg hjemme. Det er derfor ingen garanti for at de fungerer når ferien er et faktum.

Test alltid røykvarsleren som det første du gjør når du kommer på hytta. Det redder liv sier Bredesen.

Det har nå kommet røykvarslere på markedet med 10 års batterier. De koster gjerne litt mer, men noen av de koster mindre enn bare batteriene ved årlig batteribytte i 10 år.  Da skal også selve røykvarselen byttes ut. Etter 10 år er røykvarsleren full av støv og skitt, og skal derfor skiftes ut.  Brannsikring Vestfold AS advarer: – Kjøper du røykvarslere til en pris av 99 kroner, der 40 av disse faktisk går til batteriet, da er det slettes ikke sikkert at disse er godkjente! Det florerer av røykvarslere på markedet som ikke er godkjent. De skal være merket med produksjonsdato, dato for destruksjon, samt EN-14604 som er den europeiske normen for røykvarslere. I tillegg skal de være CE merket.

Bålpanne bål kan skape brann i sommervarmen
Bare en gnist: Det skal lite til for å unngå en brann, men også bare en liten gnist skal til for å starte en. Foto: Markus Spiske

Dyrt å være fattig

Når det kommer til brannsikring mener Steinar at det på ingen måte er smart å spare på pengene. Ikke sjeldent har han kommet ut for borettslag som forsøker å forhandle seg fram til en halv sjekk. – Om de ikke kan ta resten neste år? Her er Steinar helt steil. – Jeg kan ikke gå imot brannsikringens restriksjoner og gjøre en halvveisjobb. Det har jeg verken lov eller samvittighet til. I disse tilfellene ber han heller borettslaget om å ta opp lån. For som han sier: – Man skal ikke gamble med innbyggernes sikkerhet grunnet svak økonomi.

Helt elektrisk

Boligkompleks er dessuten særs utsatt for branner og mange liv står på spill. – I dagens samfunn omgir vi oss med en rekke elektriske apparat, minner Steinar oss på. – Det er mobiler, Pc-er og ikke minst sparkesykler som går på batteri. – Mange lader disse inne i sin egen entré og 70% gjør det om natta. Steinar forteller at disse syklene går på litiumbatterier og at disse kan utvikle en temperatur 1200 grader når de brenner. Til sammenligning utvikler en bensin, eller dieselbil 750-850 grader når de brenner. – Du klarer ikke å slukke en brann i et Litiumbatteri, det må brenne ut. Når det brenner i et Litium batteri, frigjøres oksygen, noe som gjør det ekstra vanskelig å slukke.  En slik brann må kjøles den for å unngå at den sprer seg.  Når en sparkesykkel lades i entreen, da sperrer også for i mange tilfeller den eneste rømningsveien man har.

Når dekket eksploderer

Steinar Bredesen har lang fartstid som sjømann og allerede som 18-åring ble han utpekt til å være skipets røykdykker. Drakten var av asbest og testen var å klatre ned i en 33 meter dyp tank.

Han klarte forsøket med glans, men dette var også alt han fikk av opplæring. Som maskinist på tankskipet «Tank Baronesse» ble han og et mannskap på 28 utsatt for en eksplosjon som kunne kostet dem alle livet. Rederiet hadde ikke økonomi til å betale overtid og tankene ble ikke rengjort etter at de hadde losset flybensin. På vei tilbake til Nigeria for ny last ble såkalt Inertgass presset ned i tankene og på denne måten skulle oksygenet fjernes.

Steinar forklarer:  – Hvis en skal forhindre brann må minst en av tre elementer fjernes: Vi snakker her om ‘’Brann trekanten’’ som består av brennbart materiale, temperatur, og oksygen. Fjernes en av disse vil en brann ikke kunne oppstå.

I dette tilfellet var det meningen at oksygenet skulle bort. Operasjonen lyktes ikke og skipets dekk gikk til himmels. I tre døgn drev skipet i retning Cuba. Der ville intet verksted ta dem imot. Skipet var jo eksplosivt! Fra rederiet lød beskjeden: – Hold dere unna uvær og gå på deadslow, det vil si lavest mulig fart. Tre uker etter kunne skipet legges til kai i Lisboa.

– Det gikk bra, konkluderer Steinar, – Men det kunne gått så veldig galt og dette er nok årsaken til at jeg har satset på dette yrket.

Het sommerunngå brann

Steinar Bredesen benytter anledningen til å ønske alle en deilig sommer og god grillsesong – men husk å følge bålforbudet! Når det kommer til gassgriller, skal gassflaska ikke stå under grillen! Dette er svært brannfarlig. Ved lekkasje kan flaska ta fyr. Også her har Steinar gode råd: – Gassflaska må for all del ikke veltes. Ring brannvesenet på 110 og forsøk å unngå spredning. Bruk gjerne en hageslange å kjøle ned omkringliggende elementer.

Ha gjerne et pulverapparat i nærheten når du griller.

Steinar får ikke sagt det ofte nok: – Sommeren er en flott tid og det er deilig med varme, men det ingen som ønsker at ting skal brenne ned.

Steinar Bredesen er alltid paa vakt, slik at han kan hjelpe andre med å unnvære brann
På vakt: Steinar Bredesen er alltid på jobb i Brannsikring Vestfold AS. Han har normale arbeidstider, men også ikke. Sentralbordet er alltid åpent og hvis noen ringer eller sender han epost – da svarer han resolutt. Hans visjon i livet er å unngå brannfarlige situasjoner. Foto: Marte Østmoe

Faktaboks 1

Til hytteeiere, huseiere og campingturister som ønsker en god og trygg prat med Steinar Bredesen kan Losen opplyse om at Brannsikring Vestfold AS vil holde stand utenfor Losen butikk i dagene Lørdag 15. Tirsdag18. og Onsdag 19 juli.

Ved kontroll av brannslukningsapparat:

  • Brannsikring Vestfold
  • Nord Brannsikring
  • Vestfold Brannteknikk

Faktaboks 2

Et brannslukningsapparat skal ha kontroll- og en serviceseddel.

Faktaboks 3

Fire ganger i året skal røykvarsleren testes. Trykk på kappen og sjekk om den piper. Da har du sjekket at det er strøm på batteriet.  Kjøp også en boks med testkass og kontrollere om røykvarsleren løser ut.

Faktaboks 4

Tips til ladding av telefonen:

Lad ikke ved sengen.

Etablere en fast ladestasjon i rom der det også er montert røykvarsler.

Legg mobilen på en steinhelle eller benytt en ildfast form under lading.

Mobiltelefon lading er en stor risiko for brann
Ladestasjon: Lading av mobiler bør alltid skje på et brannsikkert sted. Aldri ved sengen og aldri i sofaen. Foto: Karolina Grabows.

Tekst : Marte Østmoe

Om du vil støtte vårt (Losens) engasjement sier vi TUSEN TAKK for en tier eller to, Vipps te #596123.

Skal du ha skikkelig godt håndtverk?

Hans Ole Bergby Den Stolte Pølsemaker
Den Stolte Pølsemaker på Vallermyrene
Del

Legg igjen kommentar

Havna

Når du trenger veiledning, vil vite hva som skjer, bare vil drømme, eller få ro i sjelen, da finner du fram hit.

Se andre nyheter

Følg oss gjerne