Han putter epler i pølsene, men benytter seg kun av økologiske ingredienser.
For en av menyene sine fikk den stolte pølsemaker nettopp karakteren seks.
– Det blir mer og mer økologisk.
Dette sier Hans Ole Bergby (70) – bedre kjent som den stolte pølsemaker. Dag ut og dag inn går han rundt med et hemmelighetsfullt smil i ansiktet. Vet han noe han ikke vil dele? Er han i besittelse av en kunnskap vi ikke kjenner til? Ikke umulig. I alle fall vet han mye om pølser og kjøtt. Hans Ole er tredjegenerasjon pølsemaker, en viktig tradisjonsbærer, men så absolutt ikke konservativ. I hyllene står egenprodusert tilbehør og både pølser og hamburgere serveres med et fargerikt garnityr bestående av både av rødbetsalat og eplechutney.
Lille Astrid
– Eplene får jeg fra Kryssgården i Brunlanes, forteller Bergby og legger ikke skjul på at Astrid Bjørnson er en av hans mange nieser. De økologiske eplene fra Kryssgården gir en egen spiss på produktene og benyttes både i Bergbyes egenproduserte ketchup, i chutneyen og som ingrediens i de populære eplepølsene.
– Økologisk mat er noe vi lenge har fremstrebet i vår familie slår pølsemakeren fast, men innrømmer at når det kommer til eplene, er det dessverre ikke så enkelt som å bare å kverne eller mose dem. – Jeg tørker dem og lager en type essens røper Bergby og går til og med så langt at han oppgir noe av oppskriften: 4 liter eplemost gir 1/ kg sirup.
Det ellers så glade ansiktet legger seg i folder. Bergby stryker handa over ansiktet og på andre sida er smilet tilbake: – Om det er økonomisk? Nei, det tør jeg ikke regne på!
Fra kiosk til restaurant og tilbake til pølsemaker
Kanskje er det humor og et skjevt blikk på tilværelsen som er pølsemakerens beste oppskrift? Dette i kombinasjon med jevnlig intervalltrening. – Denne uka har det blitt trening fem av seks dager, smiler han.
For Hans Ole Bergby er ikke helt pølsemakere flest. Kraftig er han ikke, heller ikke stor i kjeften, men på markedet gjør han seg likevel gjeldende. Da McDonald inntok Norge i 1983, e tok han opp kampen og ville peke nese mot den noe brautende konkurrenten.
Men businessen startet lenge før den tid. Når det gjelder valg av yrke, svarer han bare slik:
– Som eldste sønn av en pølsemaker, som også var en sønn av en pølsemaker, hadde jeg liksom ikke noe valg. Allerede som 12-åring startet Bergby sammen med lillebror Tore å vaske og rydde i familiens lille bedrift. Det tok ikke lang tid før de også hadde kjøpt en kiosk – og en til. Som en naturlig konsekvens av populære kioskvarer startet de etter hvert også en restaurant – og deretter enda en.
Men å konkurrere med de helt store, og samtidig være tro mot egne verdier og eksempelvis levere håndstansa hamburgere, det resulterte dessverre i konkurs.
Saken er biff
Stolt er han likevel Hans Ole Bergby. For sin piff pita mottok han for ikke lenge siden terningkast seks. Hvis Bergby selv skal velge, da tar han seg en økologisk bratwurst. Favoritten er likevel lungemos.
– Jeg er sikkert litt sær på det området, innrømmer han, – men jeg spiser bare to skikkelige måltider om dagen og kveldsmaten er den beste. Da spiser jeg leverpostei og lungemos.
– Husk, sier Bergby og viser til naturens lover: – Når rovdyra tar et bytte, da spiser de først innmaten. Det er den mest næringsrike maten du kan få.
Hans Ole Bergby har mye å gjøre, men ikke dårlig tid. Tida, nei den er ikke dårlig, men god – på lik linje som maten han lager.
Tekst og Foto: NevlunghavnLosen ført i penn av den Marte Østmoe
Om du vil støtte vårt (Losens) engasjement sier vi TUSEN TAKK for en tier eller to, Vipps te #596123.