Man trenger ikke være størst – for å ha best smak

Tove som driver Bålsrødbua i Tveidalen viser stolt frem sitt eple gele glass

Dette er slagordet til Tove Dolven og Bålsrødbua i Tveidalen. Her lager Tove sitt eget syltetøy og spesialkomponerte saft. Mest av alt vil hun anbefale Bålsrøds eplegelè lagt på en nystekt vaffel.

– Min eplegelè har ekstra frisk smak og jeg har tilsatt så lite sukker som mulig.

Om produktene hennes ikke er de søteste på markedet, er stemmen hennes mild som en Brunlanessommer. Å sylte og safte har hun alltid holdt på med, og da hun for noen år siden fikk litt penger til overs, valgte hun å sette opp et eget produksjonskjøkken i det lille huset hun kaller «bua».

Kurv med saft, marmelade og gele
Gavekurv: Hva er vel bedre enn en hel kurv spiselige gaver?

Godt på marked

Bålsrødbua er i virkeligheten et lite anneks vegg i vegg med Toves hjem i Tveidalen. Det er her hun jobber, men selve salget foregår stort sett på markeder i Vestfold og Telemark.

Først på agendaen står markedet i Ula 4. juni, deretter er det Kystdagene i Langesund 17.juni og fra siste uka i juni vil det hver onsdag være marked i gågatene i Stavern. Tove Dolven gleder seg allerede. Smaksprøver på syltetøy blir servert på sprø kjeks og i snapsglass får kundene en liten klunk saft. Ikke sjeldent får Tove høre at smaken vekker vakre barndomsminner eksempelvis fra hagefester og koselige feriedager hos bestemor.

Fine etiketter til saft, marmelader og gele glassene
Fin etikett: Produktene fra Bålsrødbua er merket med en etikett Tove Dolven har designet selv. Skriften og logoen gir assosiasjoner til barndom, ferie og bestemor. Navnet Bålsrød har hun hentet fra nabogården der bestemora vokste opp.

Rips og eplegelè i sikte

– Nettopp, utbryter Tove. – Selv er jeg oppvokst med eplegelé på vaflene. Det var tradisjon hjemme hos oss. Noen stor tilhenger av syltetøy i kombinasjon med kjøttmiddager er hun imidlertid ikke. – Tyttebær ligger ikke for meg, sier hun, men legger til at ripsgelé kan gjøre samme nytten. Dette kan bli årets store slager.

Rips inngår i alle type safter, da gjerne i kombinasjon med jordbær, solbær og blåbær.

Saft kjelene står stablet klare til å lage eplegele
Alt på stell: Tove Dolvens nye arbeidsted er registrert i mattilsynet og alt er i sin skjønneste orden.

God årgang

For selv om Tove Dolven forsøker å trappe ned på sukkeret, er verken syltetøyet eller safta sur. Det er heller ikke Tove. – I safta tilsetter jeg flytende atamon og i syltetøyet litt pektin laget av tørkede sitrusfrukter – dette for at produktene mine skal kunne holde seg, selv uten kunstige tilsetningsstoffer. Tove åpner en krukke eplegelè og i god kjøpmannstil legger hun godsakene på en liten teskje.

– Geleen er laget av heløkologiske epler høstet på Hjuksebø i Telemark. Eplene heter Filippa og gir akkurat det friske resultatet jeg er ute etter.

Bare smak selv!

Flaskene gjør seg med de fine etikettene
Fin på flaske: En av saft-sortene fra Bålsrødbua er en blanding av solbær, rips og blåbær og har en rund og sunn sødme.
Tove viser stolt frem sitt eplegele glass

Vi takker for en koselig dag sammen med Tove og hennes lille bedrift i Tveidalen – Bålsrødbua

HER ER LINKEN TIL NETTBUTIKKEN I TVEIDALEN

Tekst og Foto: Marte Østmoe

Om du vil støtte vårt (Losens) engasjement sier vi TUSEN TAKK for en tier eller to, Vipps te #596123.

Kasseløsning


Del

Legg igjen kommentar