Dette er slagordet til Tove Dolven og Bålsrødbua i Tveidalen. Her lager Tove sitt eget syltetøy og spesialkomponerte saft. Mest av alt vil hun anbefale Bålsrøds eplegelè lagt på en nystekt vaffel.
– Min eplegelè har ekstra frisk smak og jeg har tilsatt så lite sukker som mulig.
Om produktene hennes ikke er de søteste på markedet, er stemmen hennes mild som en Brunlanessommer. Å sylte og safte har hun alltid holdt på med, og da hun for noen år siden fikk litt penger til overs, valgte hun å sette opp et eget produksjonskjøkken i det lille huset hun kaller «bua».
Godt på marked
Bålsrødbua er i virkeligheten et lite anneks vegg i vegg med Toves hjem i Tveidalen. Det er her hun jobber, men selve salget foregår stort sett på markeder i Vestfold og Telemark.
Først på agendaen står markedet i Ula 4. juni, deretter er det Kystdagene i Langesund 17.juni og fra siste uka i juni vil det hver onsdag være marked i gågatene i Stavern. Tove Dolven gleder seg allerede. Smaksprøver på syltetøy blir servert på sprø kjeks og i snapsglass får kundene en liten klunk saft. Ikke sjeldent får Tove høre at smaken vekker vakre barndomsminner eksempelvis fra hagefester og koselige feriedager hos bestemor.
Rips og eplegelè i sikte
– Nettopp, utbryter Tove. – Selv er jeg oppvokst med eplegelé på vaflene. Det var tradisjon hjemme hos oss. Noen stor tilhenger av syltetøy i kombinasjon med kjøttmiddager er hun imidlertid ikke. – Tyttebær ligger ikke for meg, sier hun, men legger til at ripsgelé kan gjøre samme nytten. Dette kan bli årets store slager.
Rips inngår i alle type safter, da gjerne i kombinasjon med jordbær, solbær og blåbær.
God årgang
For selv om Tove Dolven forsøker å trappe ned på sukkeret, er verken syltetøyet eller safta sur. Det er heller ikke Tove. – I safta tilsetter jeg flytende atamon og i syltetøyet litt pektin laget av tørkede sitrusfrukter – dette for at produktene mine skal kunne holde seg, selv uten kunstige tilsetningsstoffer. Tove åpner en krukke eplegelè og i god kjøpmannstil legger hun godsakene på en liten teskje.
– Geleen er laget av heløkologiske epler høstet på Hjuksebø i Telemark. Eplene heter Filippa og gir akkurat det friske resultatet jeg er ute etter.
Bare smak selv!
Vi takker for en koselig dag sammen med Tove og hennes lille bedrift i Tveidalen – Bålsrødbua
HER ER LINKEN TIL NETTBUTIKKEN I TVEIDALEN
Tekst og Foto: Marte Østmoe
Om du vil støtte vårt (Losens) engasjement sier vi TUSEN TAKK for en tier eller to, Vipps te #596123.