– en baker som ser

– Hva mener du? Jeg er jo A-menneske!

Dette var min første reaksjon da Erik ikke ga meg jobb på bakeriet.

Han vet ikke hvem han snakker med, tenkte jeg. Erik vet ikke at jeg, daglig, har bakt 20 brød som stuepike på en DNT-hytter. Han vet ikke at jeg allerede i tidlig alder læret meg å rulle boller med begge hender, sågar så slette at ikke en eneste rosin viste seg på overflaten. Hva visste vel han om min kunnskap rundt gjærdeig og kringler med nonstop, eplemost og sukker og kanel? Om dette visste Erik null niks. Erik kjenner ikke meg, konkluderte jeg litt surt.

Han vet ikke hva jeg er god for.

– Jeg synes du skal skrive i stedet, sa Erik.

– Hæ?

Erik tok heller fatt i det jeg kunne. Han så at det var bedre å bruke meg som skribent. Vi begynte å lage en blogg for bakeriet. Fotoklipp nevlunghavnbakeri.no

100 prosent tøff

Nettopp! Erik er et slikt sjeldent menneske som raskt ser hva et annet mennesker er kapabel til å gjøre. Når han har oppdaget dette, da er også forventningene skyhøye. Dette er helt naturlig. Erik forventer nemlig ekstremt mye av seg selv. Alt for mye, vil sikkert noen tenke. Tja? Skal man ikke gjøre alt det man kan? Levere 100%. Minst? Er det ikke derfor vi er her på jorda? 200% er dog litt for mye. For noen år siden holdt det på å gå skikkelig galt.

Slaget ble et slag i dobbelt forstand. Men aldri så galt. Siden dette har Erik gjort enormt mye for bygda; avertert, annonsert og reklamert. Han har flyttet et par ganger og til og med giftet seg.

Lett å like: Erik er lett å like – selv liker han aller best sin egen Anne! De giftet seg i 2022.
Foto: Marte Østmoe

Hele alfabetet

Den dagen jeg oppsøkte Erik for å spørre om jobb i bakeriet, da var jeg ikke vare et A-menneske, men hadde også i barndommen tilhørt A-klassen på Berg skole. Erik gikk i B.

Her var det vanntette skott. Vi snakket aldri med hverandre.

Dette var ikke årsaken til at han ikke lot meg håndtere kakedeig, marsipan og kransekaker. Erik tok heller fatt i det jeg kunne. Han så at det var bedre å bruke meg som skribent.

Her er Erik bedre enn de fleste. Han SER folk. For slike oppvakte mennesker er det også viktig å bli sett tilbake. I dag blir Erik 50 år.

– Du skal heller skrive, sa han til meg den gangen.

Og nå, fra et forhenværende A-menneske til en gutt i B-klassen: – Jeg gir ham gjerne hele alfabetet!

Oppmerksom: Erik ansatte meg aldri som baker, kanskje var det like greit. Bedre er det å skrive – eksempelvis bursdagstaler som dette! Foto: Grethe Sivertsen

Tekst: Marte Østmoe

Om du vil støtte vårt (Losens) engasjement sier vi TUSEN TAKK for en tier eller to, Vipps te #596123.

Del

Legg igjen kommentar

Havna

Når du trenger veiledning, vil vite hva som skjer, bare vil drømme, eller få ro i sjelen, da finner du fram hit.

Se andre nyheter

Følg oss gjerne