Renhold – så mye mer enn bare vask

Hilde og sønnen Ketil som er ny generasjon i renhold firmaet

– Jeg forstår godt at mange ønsker å sette bort renholdet til andre. Dette sier Hilde Olsen. Firmaet oppkalt etter henne, Hildes Renhold AS, feirer nå 20 år. Den skinnende rene bedriften er også klar for generasjonsskifte og slår til med nye tjenester.

VAKTMESTER står det med store bokstaver på hver av de åtte firmabilene til Hildes Renhold A/S. Dette er en av mange endringer som firmaet nå gjør i forbindelse med generasjonsskifte og jubileum. Ny daglig leder er Hildes sønn Ketil. Sammen med broren Tomas har han i tre år eid 60% av aksjene. Han har også styrt bedriftens regnskap og fakturering.

Av yrke er Ketil elektriker og har også drevet sitt eget firma. Nå som faren Tom Frode Olsen går av som pensjonist, er det naturlig for Ketil å ta over rollen.

Lengst erfaring er det likevel Hilde som har. – Når Ketil trenger råd, da spør han bare meg!

2 flinke arbeidere i Hildes Renhold
Uerstattelige: Irena Johanna Makowska og Zuzanna Micula er i sving med renholdet av Nevlunghavn Bakeri & Conditori. Jentene er to av 13 ansatte i Hildes Renhold A/S. Foto:Marte

Kjerring betyr kjæreste

Hilde Olsen innrømmer at hun mange ganger er blitt kalt vaskekjerring. Den tiden hun gjorde rent på Berg skole kunne elevene støtt og stadig sende ukvemsord etter henne. I dag ler hun bare av det hele og yrkesstoltheten er intakt. For hvordan ville det egentlig sett ut rundt oss hvis ikke noen holdt orden?

Nei, Hilde vet at hun er en viktig brikke i den daglige driften av ulike firma og institusjoner.

Flere og flere privatpersoner tar også kontakt. – Jeg forstår det godt, sier Hilde som har sett tidsklemma på nært hold: – Den gangen vi startet, var kanskje mor hjemmeværende og kunne ta seg av husvasken, i dag jobber begge full tid og det er forståelig at en familie prioriterer tid til barna og samvær i stedet for å legge mye arbeid i rengjøringen. Da er det en god investering å kontakte et profesjonelt rengjøringsfirma.

Mopp og spruteflaske er det som blir brukt ved profesjonelt renhold
Mopp: Langkost og våt vaskefille er byttet ut med mopp. For mange familier er også den ukentlige helgevasken satt bort til profesjonelle renholdere.

Som musikk i øret

Det var på grunn av spesielt rene gulv på Berg barneskole at Hilde, for 20 år siden, kunne starte for seg selv. I utgangspunktet var hun ansatt som renholder i Larvik kommune. På fritiden spilte hun tuba i Neshorna. Disse hadde øvelse i skolens gymsal og her var gulvene alltid skinnende rene. Hvordan var det mulig?

En av Neshornas deltakere, en tannlege, kunne ikke dy seg og ville vite hemmeligheten var bak renholdet. På det viset fikk Hilde ansvaret for å holde det rent på Tannlegegården i Larvik.

– Det var alle kontor, korridorer og trapper, minnes Hilde i dag og legger til at skussmålet til slutt var så godt at hun etter kort tid kunne starte for seg selv.

Ring hytta ren

I dag er Sjøparken i Stavern Hildes Renholds hovedkvarter. Med dette som utgangspunkt tar de oppdrag både i Tønsberg, Stokke, Sandefjord og Larvik. På listen står omsorgsboliger, private boliger, vedlikehold av svømmebasseng, utvasking i forbindelse med flytting og også vask og istandsettelse av hytter. – Med denne tjenesten kan hytteeiere forlate ferieboligen sin og komme tilbake til helt ren og innbydende hytte, informerer Ketil.

Hilde legger til at dette gjelder private hytter, men også hytter knyttet til Campingplasser eller stiftelser som eksempelvis Gurvika.

Bilen til Ketil kjører rund på befaringer
Gratis befaring: Hildes renhold tilbyr gratis befaring av hus, leiligheter og hytter. Kunden bestemmer hva som skal gjøres. Renholderne vet hvordan.

Duften av grønnsåpe

Ofte er det grunnet den gode duften av rent hus at mange vasker gulvene sine, men Hilde vet bedre.

 – Grønnsåpe etterlater seg et belegg og salmiakk eter opp overflatebehandlingen, vi styrer unna disse midlene, flytter ikke rundt på støvet, men bruker renholdskjemikalier som tar flekkene bort.

Hilde kan ikke bare vise til flere tiår med renholdserfaring, hun har også fagbrev og er dessuten datter av vaktmester Svein og renholder Hennie. – Da pappa ble vaktmester på Berg skole, da ønsket de også en som kunne vaske og mamma fikk jobben.

Ketil er med andre ord tredjegenerasjon renholder. Inkludert mamma Hilde er de nå 13 ansatte i staben. Motivasjonen bak driften er økt trivsel, helse og også gleden ved å kunne gi en hjelpende hånd til dem som av ulike årsaker ikke kan vaske selv.

Det er ikke ofte Hilde trenger å rette på sønnens formuleringer, men det gjør hun nå. Smilende legger hun til: – Jeg liker ikke helt ordet vask, men foretrekker renhold.

Ketil legger til firmaets nye tilbud: – Så må vi ikke glemme at vi har en velassortert maskinpark til vedlikehold av kunstgressbaner og tilbyr ellers alt av vaktmestertjenester.

Renhold er den viktigste delen i ett serveringssted
Høyt og lavt: Irena Johanna Makowska vasker høyt og lavt. Her i full sving med rengjøringen av
cafeen på Nevlunghavn Baker & Conditori.

Tekst: NevlunghavnLosen – Ført i penn av den Marte Østmoe
Foto: Marte Østmoe

Om du vil støtte vårt (Losens) engasjement sier vi TUSEN TAKK for en tier eller to, Vipps te #596123.

Del

Legg igjen kommentar