Den perfekte kursarena

Den perfekte kursarena - Oddanesand

Det er fres og vrede i bølgene ute på Saltstein. I en av hyttene på Oddanesand Camping er stemningen mer behersket, men likevel spent. 10 håndplukkede deltakere ved R.O.T skal nå lære seg å lede grupper der deltakerne lider av en eller annen avhengighet.

Tekst: Marte Østmoe – Foto: Marte og R.O.T.

–At det skal være problematisk å leie ut noen av hyttene til Recovery og Tilfrisking – R.O.T, slik at de kan holde lederkurs, nei det har jeg ikke en gang ofret en tanke.
Dette sier Ole-Øyvind Rønningen, daglig leder av KNA Oddanesand Camping.

Styreleder av R.O.T. Recovery og tilfriskning, Porsgrunn, Emil Sølyst som er fast campinggjest på Oddane, følger opp:

–Under kurset blir de tidligere aktive rusavhengige, som nå er en stor ressurs for samfunnet som rusfrie ekstremt eksponert, sier han og fortsetter:

Hele gjengen på eksponeringstur mellom campingen
Når Emil vandrer gjennom campingplassen sammen med en hel gjeng, da vet de fleste ferierende at der kommer en gjeng tidligere rusmisbrukere.

–Men ingen av oss har noe å skamme oss over! Ofte er det oss selv som påfører oss stigma. Stigma kommer innenfra og ikke alltid fra samfunnet der ute.
Å eksponeres for samfunnet, stå rett i ryggen og ikke undergrave sin egen verdi, det er en av oppgavene på kurset, og er veldig viktig for å lede våre grupper

En ting er likevel å gå med hevet hode og rak rygg. Deltakerne skal også lære seg å stole på andre, samarbeide, stå opp for andre og ikke minst seg selv.

Blir fyrlykter

Det overordnede målet med kurset er at deltakerne skal kunne lede lignende grupper.

– Vi skal kunne lede kurs med alt fra 5 til 50 deltakere forklarer en av helgas kursdeltakere, Fredrik – Det kan være mennesker som tidligere har hatt alle typer avhengighet, alt fra narkotika til det å spise for mye. Alle som lider av en avhengighet er velkomne, men må tilfredsstille et kriterium – de må ha en vilje som skal til for å holde seg rusfrie og allerede ha begynt å jobbe med avhengighetsproblemet sitt.

Fredrik brukte selv sprøyter fra han var 13 til han ble 39 år. I jobben som kursleder kan han få nytte av erfaringene sine og komme andre likestilte i møte.

–Vi skal være fyrlykter for andre, forklarer Emil. – Vi skal vise at det nytter og vise vei.

Klare for lede kurs i regi av R.O.T.  - på den perfekte kursarenaen
Ressursgruppe: Ti håndplukkede deltakere fra R.O.T Porsgrunn var i helgen på lederkurs på Oddanesand Camping. Målet var å selv bli stødige kursledere for mennesker som på et eller annet vis lider av en avhengighet.

Glad i deg

Fredrik har også en annen agenda. –Jeg har en bonusdatter på 16 år, forteller han.

 –For ikke lenge siden skrev hun en særoppgave om det å være barn av rusmisbrukere. Nå vil hun, sammen med meg, og i regi av R.O.T, danne en gruppe for barn og unge med samme bakgrunn.

De 10 deltakerne er fullt klar over at det å ha et avhengighetsproblem ikke bare angår den som ruser seg, men også menneskene rundt. For mange av dem er nettopp dette motivasjonen til å bli rusfrie – de vil jo ikke gjøre andre vondt, aller minst dem de er glade i.

Den fortrolige og veiledende samtalen med kurs lederen er helt avgjørende noen ganger. Fredrik skal lede grupper både med barn og voksne

Et tøft liv på tre minutter

Oppgaven fra kursleder er å i korte trekk, og i løpet av tre minutter, fortelle om seg selv og sin rusproblematikk. På mange vis er tre minutter veldig lang tid, men det er også alt for kort.

De fleste av deltakerne har vært ute en vinternatt før. De har kjempet både psykisk og fysisk, men det koster både energi og svette å stå slik foran en hel gruppe og fortelle historien om seg selv. En av deltakerne sier det slik:

Den perfekte kursarena - Oddanesand

–Jeg etablerte meg, ble pappa, men fortsatte å ruse meg. Så skilte jeg meg og etablerte meg på nytt og fikk et barn, men fortsatt som før likevel. Til slutt orket jeg ingenting og forsøkte å gjøre slutt på det hele.

Å snakke om seg selv i tre minutter er bare en av mange oppgaver deltakerne skal igjennom i løpet av tre hektiske dager.

Det er ikke fritt for noen svettedråper når en trener på å lede gruppe

–Dere kommer til å bli slitne, advarer Emil Sjølyst – men kanskje er det også en god slitenhet?

Det freser og ulmer i bølgene ute ved Saltstein, på Mølen står været enda verre på, men inne på selve Oddanesand, der ligger havet stille. 

– R.O.T er alltid velkommen hit, og kan gjerne legge fylkes- og landstreffene sine her til Oddanesand avslutter Ole-Øyvind Rønningen.

Emil takker Ole for en fantastisk helg
R.O.T er alltid velkommen hit, og kan gjerne legge fylkes- og landstreffene sine her til Oddanesand avslutter Ole-Øyvind Rønningen.

Kjenner du noen eller vil du bli medlem eller støttemedlem i organisasjonen? Trykk på knappen under, R.O.T. har 3 typer medlemskap.
Finn det som passer for deg og dine

Om du vil støtte Losens engasjement og arbeid sier vi TUSEN TAKK for en tier eller to, Vipps te #596123.

LosenVenn alle trenger venner
Her kan du få 35% rabatt på ditt kjøp i vår nettbutikk

Del

Legg igjen kommentar

Havna

Når du trenger veiledning, vil vite hva som skjer, bare vil drømme, eller få ro i sjelen, da finner du fram hit.

Se andre nyheter

Følg oss gjerne