Ekskursjon langs egen kyst

Fra Anvik til Nevlunghavn. Fra Helgeroa til MÞlen. Kanskje har du allerede vandret Kyststien nÄ og da og i rykk og napp? NevlunghavnLosens egen utskremte journalist har lagt hele Kyststien for sine fÞtter. Bli med pÄ tur!

Tekst og foto: Marte Østmoe

Å vandre fra A til B og legge hele Kyststien bak seg i lĂžpet av en eneste dag, nei det er ikke umulig. SpĂžrsmĂ„let er om det er koselig? Kanskje er det ei lĂžype mest for den ekstra spreke? Kanskje for den som trener til BrunlaneslĂžpet eller pĂ„ annen mĂ„te er fan av lange distanser utfĂžrt pĂ„ relativt kort tid. I sin helhet strekker Kyststien seg fra Stavern i Ăžst til ØdegĂ„rden og Barkvik i vest er det cirka 33 kilometer. Distansen er ikke umulig, men skal du stoppe, se utover det store blĂ„, lese pĂ„ informasjonsskiltene, sjekke kartet, notere deg stedsnavnene, spise litt sjokolade, hĂžre det suse i sivet og kanskje ogsĂ„ bade eller prĂžve fiskelykken, da anbefales minst en overnatting.

BlÄveis langs kyststien
De smÄ blÄ: BlÄveis er bare en av mange blomster du finner langs Kyststien. Husk at blÄveis er fredet. La stÄ!

Uten mat og drikke duger helten ikke

Det er mange mÄter Ä angripe Kyststien pÄ. Hvis du har bestemt deg for Ä vandre hele, kan dette kreve en litt logistikk. En fordel er det ogsÄ Ä ha to biler eller eventuelt avtale med en kjenning om Ä hente eller bringe. Er det barn med pÄ turen anbefales lett sekk. Pakk smart og se gjerne til at mat og drikke er plassert ved overnattingsstedet.

Ved planlegging av fjellturer fÞlger vi gjerne fjellvettreglene. Langs Kyststien er forholdene ikke pÄ langt nÊr like barske, men husk likevel Ä sjekke vÊrmelding! Sterke vindforhold kan pÄvirke opplevelsen. BÄde ved Rakke og Hummerbakken mÄ du ofte holde pÄ lua!

2 glade kyststi turgÄere speider utover flatt hav i Brunlanes
Gode utsikter: Guslandutmarka, stranda her og utsikten mot Kinn er en klar favoritt.

Sola i ansiktet og kjĂžttkaker til middag

Alle stÄr selvsagt fritt til Ä bestemme hvilken retning vandringen skal gÄ. Et tips er Ä legge turen slik at du i stÞrst mulig grad gÄr med sola ansiktet. Husk solkrem! Selv i overskyet vÊr fÄr sola sterkere effekt grunnet reflekteringen fra havet.

Vi startet turen fra Kaken i Stavern. Her er det gratis parkering. Fra Kaken er det mulig Ä gÄ rett ned til SkrÄvika og fÞlge stien videre mot vest. Vi valgte Ä ikke «jukse» og gikk derfor ned i sentrum og gjennom Fredriksvern Verft. FÞrste stopp var det flotte kompasset pÄ Rakke Þst. Dette er et kjent utfartssted og et godt utgangspunkt for Ä orientere seg. Stien snirkler seg videre lags fenomenale badeplasser, KuÞya, GumsrÞdbukta og RÞrviksfjorden. For dem som er interessert i bÄde fauna, geologi, men ogsÄ kunst, kan det vÊre naturlig Ä stoppe her for et lite foredrag eller et lite googlesÞk, eksempelvis om maleren Odd Nerdrum.

Den blÄ sykkelen pyntet med vakre blomster i Brunlanes
BlÄ sykkel: Kyststien er merket med blÄtt. Ikke alltid er flekken bare en prikk pÄ et tre eller en stein. Her er merket blitt til en hel sykkel.

Strekningen RĂžrvik – Nalum kan ofte vĂŠre lun og gi muligheter for en rast. Etter Nalum, fĂžlger 5- 6 kilometer gjennom hyttebebyggelse og strender. Skal vi se strengt pĂ„ det, lever ikke stien helt opp til navnet sitt her, men svinger seg mer eller mindre inn i skog og kratt. For den naturglade vandrer er dette muligens den mest kjedelige biten. Det kan vĂŠre lurt Ă„ ha noen smĂ„ leker pĂ„ lur, en quiz, en ordlek eller vitser.  Svissj, sĂ„ er vi forbi Donnavall og ut mot havet igjen. Ved Hvalkollen kunne vi valgt Ă„ ta inn mot nord, men igjen valgte vi Ă„ ikke jukse, vandret sĂ„ videre til Nordmannbo og tok av mot nord der. 15 kilometer var nĂ„ tilbakelagt og det var godt Ă„ skimte Brunvall gĂ„rd der vi, et par uker i forveien, hadde booket leilighet.

Ei hytte blir et hjem

FÞttene var tunge og den lete sekken ikke lenger like lett. Sidsel og Morten Aartun mÞtte oss med sine glade ansikt og trillende latter. NÄ fÞlte vi oss som deltakere i en TV-serie som hadde bestÄtt en stor prÞve. Sidsel kunne nemlig informere om at de hadde oppgradert oss og stilt et lite smÄhus til vÄr disposisjon. En leilighet hadde vÊrt toppen, men huset som vi nÄ fikk lÄ mer usjenert til og kunne og vi tok det raskt til oss som vÄrt nye hjem. PÄ forhÄnd hadde vi satt bil nummer to fra oss ved Brunnvall gÄrd. I den hadde vi sengesett og mat. Praktisk sett var dette unÞdvendig da alt dette kan kjÞpes eller leies pÄ stedet. Dagen etter kan frokost kjÞpes pÄ Brunalls koselige café.

Blide kyststigÄere vel fremme pÄ Brunvall GÄrd i hjemmekoselig hytte
Hjemmekoselig: PÄ Brunvall kaller man disse overnattingstilbudene for smÄhus. Her er fire sengeplasser, kjÞkken og stue i ett, samt et lite bad. Best er kanskje likevel selve beliggenheten.

Ny dag og nye muligheter

Etter en god natts sÞvn og hvile var det klart for dag to. Fortsatt fulgte vi de blÄ merkene, og la i vei pÄ en etappe med variert natur, smÄ og store opplevelser. Vi passerte sumpomrÄder med hÞye siv, naturreservat, supre klatretrÊr, interessante bergformasjoner og ikke minst jettegryter. Flere spÞrsmÄl duket opp underveis og mÄtte sjekkes med kart og skilt:

Hvorfor heter det StyggÄs? Hva heter fyret der ute i sÞr? Og hva har skjedd ved Skutebukta, har ei skute forlist her?

Ved Kloppsand ble det et naturlig vasse-og badestopp, fÞr vi passerte et nytt omrÄde med relativt mange hytter. VÄrt mÄl var Omrestranda Camping. Vi forlot de blÄ merkene her og labbet opp til egen adresse pÄ AmundrÞd.

Merking langs med kyststien er blÄ fine malte merker pÄ steinen
Stein til glede: Langs strekningen Bergselva til Guslandutmarka er stien ikke bare merket med blÄtt, noen har ogsÄ pyntet opp med dekorerte steiner i friske farger og gode budskap.

Ved neste korsvei

Neste etappe tas ved fĂžrste anledning. Da vil veien snirkle seg fra Omrestranda og etter en naturlig svipp innom BakerÂŽn, skal vi gĂ„ gjennom Nevlunghavn, videre ut pĂ„ MĂžlen og svinge nordover langs VĂŠrvĂ„gen der man antar at slaget pĂ„ Nesjar sto, videre til Omlistranda, Omlirogn og Langholdt. PĂ„ Helgeroa Marina planlegger vi en is fĂžr vi hilser pĂ„ campingturistene i Blokkebukta og fĂžlger den idylliske veien gjennom Barkvik til ØdegĂ„rden og kanskje telter pĂ„ Badeplassen. En annen mulighet er Ă„ ha bilen stĂ„ende ved P-plassen i Barkvik eller Blokkebukta og kjĂžre hjem etter endt vandring. Og for dem som til nĂ„ har trodd at Kyststien er for pyser, er det bare en ting Ă„ si: Tro om igjen og alt blir til det du gjĂžr det til. Du legger selv opp til tempo og utfordringer underveis: Et bad, en impulsiv hinderlĂžype, en stafett eller fĂžrste mann opp i nĂŠrmeste furu! Å vandre Kyststien gir ro i sjela, kunnskap om vĂ„r lokale fauna og natur og ikke minst stolthet. Det er en nĂŠrmiljĂžekskursjon, men 33 kilometer langs Brunlaneskysten er ingenting Ă„ kimse av!

Fargen langs kyststien er blÄ bÄde pÄ havet og steinen
Den varmeste fargen er blĂ„: Kyststien er godt merket. Her og der kan det vĂŠre vanskelig Ă„ fĂ„ Ăžye pĂ„ neste merke. Her gjelder det Ă„ vĂŠre oppvakt som i livet ellers – lĂžft blikket!

Gode Kyststitips

Gode sko

Ekstra sokker

Vannflaske

FÞrstehjelpsskrin inkludert gnagesÄrplaster

Matpakke, termos evt. primus.

Husk bĂ„lforbud 15. april – 15. september.

For Ä fÄ logistikken til Ä gÄ opp

Strategisk parkering av biler eller sykler.

Gode avtaler om henting og bringing.

Sett gjerne opp telt eller hengekÞyer pÄ forhÄnd slik at campen allerede er etablert,

eksempelvis pÄ en av campingplassene eller i Barkvik.

Brunvall gÄrd ligger cirka midt imellom Stavern og Helgeroa og er et nydelig mÄl. Stedet har alle fasiliteter og gir tak over hodet.

Kart og terreng

Som det fremkommer av navnet Kyststien, gÄr stien stort sett langs strandlinjen og har ikke mange tunge oppoverbakker og heller ikke bratte nedoverbakker.

Partier med myr og tillĂžp er gjerne organisert slik at klopper hjelper deg tĂžrrskodd over. Kyststien gjĂžr ingen store krav til utstyr, men godt fottĂžy.

Siden stien gÄr langs havet, er det ikke lett Ä finne drikkevann og dette mÄ bÊres.

Mulig kan drikkeflaska fylles opp pÄ en av rutas mange campingplasser. Husk ogsÄ solkrem!

Kart over Brunlanes i mÄlestokk 1: 20 000, fÄs kjÞpt pÄ Larvik og Omegns Turistforening i Storgata 25.

https://lot.dnt.no

Kart kan lastes ned her

GOD TUR – KOS DERE MASSE

Om du vil stÞtte vÄrt (Losens) engasjement og arbeid sier vi TUSEN TAKK for en tier eller to, Vipps te #596123.

Del

Legg igjen kommentar