Ekskursjon langs egen kyst

Fra Anvik til Nevlunghavn. Fra Helgeroa til Mølen. Kanskje har du allerede vandret Kyststien nå og da og i rykk og napp? NevlunghavnLosens egen utskremte journalist har lagt hele Kyststien for sine føtter. Bli med på tur!

Tekst og foto: Marte Østmoe

Å vandre fra A til B og legge hele Kyststien bak seg i løpet av en eneste dag, nei det er ikke umulig. Spørsmålet er om det er koselig? Kanskje er det ei løype mest for den ekstra spreke? Kanskje for den som trener til Brunlanesløpet eller på annen måte er fan av lange distanser utført på relativt kort tid. I sin helhet strekker Kyststien seg fra Stavern i øst til Ødegården og Barkvik i vest er det cirka 33 kilometer. Distansen er ikke umulig, men skal du stoppe, se utover det store blå, lese på informasjonsskiltene, sjekke kartet, notere deg stedsnavnene, spise litt sjokolade, høre det suse i sivet og kanskje også bade eller prøve fiskelykken, da anbefales minst en overnatting.

Blåveis langs kyststien
De små blå: Blåveis er bare en av mange blomster du finner langs Kyststien. Husk at blåveis er fredet. La stå!

Uten mat og drikke duger helten ikke

Det er mange måter å angripe Kyststien på. Hvis du har bestemt deg for å vandre hele, kan dette kreve en litt logistikk. En fordel er det også å ha to biler eller eventuelt avtale med en kjenning om å hente eller bringe. Er det barn med på turen anbefales lett sekk. Pakk smart og se gjerne til at mat og drikke er plassert ved overnattingsstedet.

Ved planlegging av fjellturer følger vi gjerne fjellvettreglene. Langs Kyststien er forholdene ikke på langt nær like barske, men husk likevel å sjekke værmelding! Sterke vindforhold kan påvirke opplevelsen. Både ved Rakke og Hummerbakken må du ofte holde på lua!

2 glade kyststi turgåere speider utover flatt hav i Brunlanes
Gode utsikter: Guslandutmarka, stranda her og utsikten mot Kinn er en klar favoritt.

Sola i ansiktet og kjøttkaker til middag

Alle står selvsagt fritt til å bestemme hvilken retning vandringen skal gå. Et tips er å legge turen slik at du i størst mulig grad går med sola ansiktet. Husk solkrem! Selv i overskyet vær får sola sterkere effekt grunnet reflekteringen fra havet.

Vi startet turen fra Kaken i Stavern. Her er det gratis parkering. Fra Kaken er det mulig å gå rett ned til Skråvika og følge stien videre mot vest. Vi valgte å ikke «jukse» og gikk derfor ned i sentrum og gjennom Fredriksvern Verft. Første stopp var det flotte kompasset på Rakke øst. Dette er et kjent utfartssted og et godt utgangspunkt for å orientere seg. Stien snirkler seg videre lags fenomenale badeplasser, Kuøya, Gumsrødbukta og Rørviksfjorden. For dem som er interessert i både fauna, geologi, men også kunst, kan det være naturlig å stoppe her for et lite foredrag eller et lite googlesøk, eksempelvis om maleren Odd Nerdrum.

Den blå sykkelen pyntet med vakre blomster i Brunlanes
Blå sykkel: Kyststien er merket med blått. Ikke alltid er flekken bare en prikk på et tre eller en stein. Her er merket blitt til en hel sykkel.

Strekningen Rørvik – Nalum kan ofte være lun og gi muligheter for en rast. Etter Nalum, følger 5- 6 kilometer gjennom hyttebebyggelse og strender. Skal vi se strengt på det, lever ikke stien helt opp til navnet sitt her, men svinger seg mer eller mindre inn i skog og kratt. For den naturglade vandrer er dette muligens den mest kjedelige biten. Det kan være lurt å ha noen små leker på lur, en quiz, en ordlek eller vitser.  Svissj, så er vi forbi Donnavall og ut mot havet igjen. Ved Hvalkollen kunne vi valgt å ta inn mot nord, men igjen valgte vi å ikke jukse, vandret så videre til Nordmannbo og tok av mot nord der. 15 kilometer var nå tilbakelagt og det var godt å skimte Brunvall gård der vi, et par uker i forveien, hadde booket leilighet.

Ei hytte blir et hjem

Føttene var tunge og den lete sekken ikke lenger like lett. Sidsel og Morten Aartun møtte oss med sine glade ansikt og trillende latter. Nå følte vi oss som deltakere i en TV-serie som hadde bestått en stor prøve. Sidsel kunne nemlig informere om at de hadde oppgradert oss og stilt et lite småhus til vår disposisjon. En leilighet hadde vært toppen, men huset som vi nå fikk lå mer usjenert til og kunne og vi tok det raskt til oss som vårt nye hjem. På forhånd hadde vi satt bil nummer to fra oss ved Brunnvall gård. I den hadde vi sengesett og mat. Praktisk sett var dette unødvendig da alt dette kan kjøpes eller leies på stedet. Dagen etter kan frokost kjøpes på Brunalls koselige café.

Blide kyststigåere vel fremme på Brunvall Gård i hjemmekoselig hytte
Hjemmekoselig: På Brunvall kaller man disse overnattingstilbudene for småhus. Her er fire sengeplasser, kjøkken og stue i ett, samt et lite bad. Best er kanskje likevel selve beliggenheten.

Ny dag og nye muligheter

Etter en god natts søvn og hvile var det klart for dag to. Fortsatt fulgte vi de blå merkene, og la i vei på en etappe med variert natur, små og store opplevelser. Vi passerte sumpområder med høye siv, naturreservat, supre klatretrær, interessante bergformasjoner og ikke minst jettegryter. Flere spørsmål duket opp underveis og måtte sjekkes med kart og skilt:

Hvorfor heter det Styggås? Hva heter fyret der ute i sør? Og hva har skjedd ved Skutebukta, har ei skute forlist her?

Ved Kloppsand ble det et naturlig vasse-og badestopp, før vi passerte et nytt område med relativt mange hytter. Vårt mål var Omrestranda Camping. Vi forlot de blå merkene her og labbet opp til egen adresse på Amundrød.

Merking langs med kyststien er blå fine malte merker på steinen
Stein til glede: Langs strekningen Bergselva til Guslandutmarka er stien ikke bare merket med blått, noen har også pyntet opp med dekorerte steiner i friske farger og gode budskap.

Ved neste korsvei

Neste etappe tas ved første anledning. Da vil veien snirkle seg fra Omrestranda og etter en naturlig svipp innom Baker´n, skal vi gå gjennom Nevlunghavn, videre ut på Mølen og svinge nordover langs Værvågen der man antar at slaget på Nesjar sto, videre til Omlistranda, Omlirogn og Langholdt. På Helgeroa Marina planlegger vi en is før vi hilser på campingturistene i Blokkebukta og følger den idylliske veien gjennom Barkvik til Ødegården og kanskje telter på Badeplassen. En annen mulighet er å ha bilen stående ved P-plassen i Barkvik eller Blokkebukta og kjøre hjem etter endt vandring. Og for dem som til nå har trodd at Kyststien er for pyser, er det bare en ting å si: Tro om igjen og alt blir til det du gjør det til. Du legger selv opp til tempo og utfordringer underveis: Et bad, en impulsiv hinderløype, en stafett eller første mann opp i nærmeste furu! Å vandre Kyststien gir ro i sjela, kunnskap om vår lokale fauna og natur og ikke minst stolthet. Det er en nærmiljøekskursjon, men 33 kilometer langs Brunlaneskysten er ingenting å kimse av!

Fargen langs kyststien er blå både på havet og steinen
Den varmeste fargen er blå: Kyststien er godt merket. Her og der kan det være vanskelig å få øye på neste merke. Her gjelder det å være oppvakt som i livet ellers – løft blikket!

Gode Kyststitips

Gode sko

Ekstra sokker

Vannflaske

Førstehjelpsskrin inkludert gnagesårplaster

Matpakke, termos evt. primus.

Husk bålforbud 15. april – 15. september.

For å få logistikken til å gå opp

Strategisk parkering av biler eller sykler.

Gode avtaler om henting og bringing.

Sett gjerne opp telt eller hengekøyer på forhånd slik at campen allerede er etablert,

eksempelvis på en av campingplassene eller i Barkvik.

Brunvall gård ligger cirka midt imellom Stavern og Helgeroa og er et nydelig mål. Stedet har alle fasiliteter og gir tak over hodet.

Kart og terreng

Som det fremkommer av navnet Kyststien, går stien stort sett langs strandlinjen og har ikke mange tunge oppoverbakker og heller ikke bratte nedoverbakker.

Partier med myr og tilløp er gjerne organisert slik at klopper hjelper deg tørrskodd over. Kyststien gjør ingen store krav til utstyr, men godt fottøy.

Siden stien går langs havet, er det ikke lett å finne drikkevann og dette må bæres.

Mulig kan drikkeflaska fylles opp på en av rutas mange campingplasser. Husk også solkrem!

Kart over Brunlanes i målestokk 1: 20 000, fås kjøpt på Larvik og Omegns Turistforening i Storgata 25.

https://lot.dnt.no

Kart kan lastes ned her

GOD TUR – KOS DERE MASSE

Om du vil støtte vårt (Losens) engasjement og arbeid sier vi TUSEN TAKK for en tier eller to, Vipps te #596123.

Del

Legg igjen kommentar