Ja, vi elsker marsipan

Fugler, egg, blomster og kaniner. Nesten alt kan du lage av marsipan. Hovedingrediensen er mandler. Tenk, de har reist helt fra Sicilia eller Spania, for å ende opp i et påskeegg i Brunlanes.

Tekst: Marte Østmoe – Foto: Marte Østmoe, Pals.

Så sant vi kan feire med noe søtt, da griper vi gjerne sjansen. Mange velger da kaker marsipanlokk og konfekt bestående av marsipan og sjokolade. I løpet av en påske spiser vi her i landet 300 tonn påskemarsipan. Skriver vi «julemarsipan», da er konsumet det dobbelte.

De fleste av oss kjøper marsipanen ferdig fra butikk, men ønsker du en virkelig god marsipan, da finner du fram bestemors tradisjonelle kvern, sukker, melis og vann og skålder mandlene selv. Mandler velger du med omhu. Ifølge ekspertene skal de ikke være søte, men tvert imot bitre.

marsipan påskeegg
Eksportert tradisjon: Kakao og marsipan er essensielle ingredienser i den norske påskeferien, dette til tross for at verken kakao eller mandler dyrkes her.

Tre mandler til askepott

For at mandelmassen skal bli god, er nøttenes kvalitet helt avgjørende. For at en ferdig marsipankonfekt skal smake perfekt, må prosentandelen mandler helst være høy.

Jo mer mandler, jo mer marsipan smaker marsipanen.

I råmasse er det 50% malte mandler. Av kjennere oppfattes dette som skikkelig luksus. Ifølge Norges eneste marsipanprodusent, Pals, har figurmarsipan som vi kjøper på bakerier ca.  40 % mandler. Marsipanen som benyttes til overtrekk på kaker har gjerne en mandelprosent på 18 – 30%.

marsipan gir påskestemning
Pals gir påskestemning: Pals er den eneste produsenten i Norge som gjennomfører hele prosessen fra mandlene skåldes til de ender opp som deilig marsipan til bruk i kaker og konfekt. Her to representanter fra familiebedriften Pals: Joacim Raanaas og Lise Cecilie Raanaas Haavind

Ei høne å plukke

Høy eller lav prosent, når vi nå snart stapper påskeeggene fulle og deretter smatter høylytt på ei høne med sjokoladeovertrekk, kan det være på sin plass å samtidig sende noen tanker til mandelens eksotiske reise fra blomst, til en nøtt med skall og helt fram til den skåldede mandelen males. Mange mandler fraktes fra Spania eller sør i Italia. Nettopp fordi mandlene er en eksportvare anses den som ekstra eksotisk. Men også i landene der mandlene dyrkes, er de høyt ansett.

Kykeliky: Kombinasjonen kylling, kake og marsipan kan aldri slå feil.

Musikk i ørene, mandel i munn

På Sicilia for eksempel, der hyller man mandlene hvert eneste år og spiller opp til en hel festival til ære for denne næringsrike nøtta. Flere byer arrangerer mandelfestival, men festen i Agrigento er kanskje den største og mest fargerike. Nå, mens mandeltrærne står på sitt flotteste, med lyserøde og hvite blomster, arrangeres La Sagra del mandorlo. Byens antikke templer fungerer som historiske kulisser til folkedans og prosesjoner. Festen foregår hvert år i perioden 1. – 10. mars og boder og torg bugner av alle de mandelprodukt du kan ønske deg.

Lage selv: Bare en ting er vel mer artig enn å forme sitt eget godteri – å spise det.

Marsipan som ingrediens

Italienerne og da spesielt sicilianerne vet å hylle sine mandler, men også andre land har mandler som viktig en næringskilde. USA og da spesielt staten California, er storprodusenter. Etter California, kommer Spania. Italia er på andreplass etterfulgt av Midtøsten. Av land som er storimportører av mandler er Tyskland på topp, da etterfulgt av Nederland og Japan.

I full blomst: Mandeltreene er ofte i full blomst i slutten av februar begynnelsen av mars. Dette treet tok vi bilde av i mars i år

Ikke bare er vi glade i syltynne marsipanlokk og tykke påskefigurer, vi er også glade i kaker der marsipanmassen er bakt inn i selve deigen. I Sverige elsker man ”semlor», men i Norge momser vi mer enn gjerne i oss både mazarin, kransekake og mandelstang.

Når disse kakene legges til marsipankonsumet kan vi med rette kalle oss Nordens marsipannasjon. Og kanskje er det en sammenheng her? For jammen ligger vi ikke også på topp når det gjelder kaffedrikking. Kaffe og marsipan er uslåelige kompanjonger.

Og hvis den beste marsipanen kommer fra mandler som er bitre. Kommer den beste kaffen, Skjærgårdskaffen, fra Losens nettbutikk! God påske!

Helt gull: Marsipanen er påskens gull.

Falsk og ekte

Riktige marsipankjennere vet forskjell på falsk og ekte. Og hva er forskjellen?

Jo, mandler eller ikke mandler selvsagt. Den falske er fin for de mandelallergikere

Det finnes også en tredje variant, nemlig marsipan laget, ikke av mandler, men av aprikoskjerner. Til Pals ankommer det over 100 tonn spanske valenciamandler hvert år.

Ja, julen er marsipanens storhetstid, men påsken kommer som en god nummer to. 

I påskesesongens marsipan tilføres det kanskje litt ekstra gulfarge I tillegg spiller jo formen en viss rolle. Den fineste konfekten former du selv sammen med barna. Fugler og egg, blomster og kaniner. Nesten alt kan du lage av marsipan.

Kvalitetsstempel: Prosentandelen mandler er avgjørende for marsipanens smak. Pals, figurmarsipan selges gjerne til norske bakerier og inneholder cirka 40 % mandler.

http://www.distrettoturisticodelleminiere.it/en/distretto/sagra-del-mandorlo-in-fiore-e-festival-internazionale-del-folklore-12-febbraio-13-marzo-2016/

https://no.ripleybelieves.com/where-do-almonds-grow-808

Norges eneste marsipanfabrikk er AS Pals

Om du vil støtte vårt (Losens) engasjement og arbeid sier vi TUSEN TAKK for en tier eller to, Vipps te #596123.

Del

Legg igjen kommentar

Havna

Når du trenger veiledning, vil vite hva som skjer, bare vil drømme, eller få ro i sjelen, da finner du fram hit.

Se andre nyheter

Følg oss gjerne