Frihet, friluft og fricamp

Fotograf og forfatter Magne Klann har kartlagt alle mulige steder å campe og nyte frihet i Norge. Brunlanes er intet unntak. Omlidstranda er forsidebilde på hans første bok.

–Oi, Oi! Det er ikke lett! Dette utbryter Magne Klann når han utfordres på å finne steder som egner seg til fricamping og frihet i vårt distrikt.
–Dere har jo så mange fine campingplasser, men skal jeg velge et sted å fricampe, da må det bli Roppestad ved Farrisvannet.

Forsiden på første bok

I fem år har Klann reist Norge rundt og samlet gode tips og steder der det er topp å campe, ja enten man har telt, vogn eller bobil. Bøkene heter rett og slett «Campingguiden». Nummer en tar for seg Sørlandet og Østlandet. Nummer to starter ved Trøndelag og kartlegger Midt- og Nord-Norge. Campingguiden nummer tre tar for seg Vestlandets kjente og ukjente campingplasser.

Fred å få

Om ikke lenge kommer bok nummer fire. Den skal inneholde de beste tipsene fra alle bøkene til sammen. Klann kategoriserer tilbudene slik:

  • Klassiske campingplasser.
  • Bobilplasser knyttet til bymiljø uten spesielle sanitære fasiliteter.
  • Frilanscamping, det vil si uorganiserte campingplasser der du ikke står i veien og andre heller ikke er i veien for deg.

Allemannsretten gjelder for deg som skal campe og ifølge friluftsloven paragraf 9, kan du parkere langs offentlig vei dersom du ikke er til hinder for annen trafikk. Du kan også parkere langs privat vei og i utmark, så lenge grunneier ikke forbyr dette.

Frihet i Brunlanes - Omlidstranda
Forsidebilde: Magne Klann har skrevet fire bøker om camping i Norge. Ikke uten grunn er førstesiden på bok nummer en fra Omlidstranda camping.

Hjulspor og miljøavtrykk

Magne Klann tror at det campingturisme gjerne forbindes med mennesker på 60-70 og eldre. Han vet også at disse gjerne låner bort vogna eller bobilen sin til barna på 20-30 år. Disse igjen har ofte behov for mer fart og et aktivt friluftsliv. Begrepet «bobilfolk» kan derfor være litt misvisende. Flere og flere nordmenn velger denne ferieformen. Gruppen en absolutt ikke homogen. I løpet av en 10 års periode, fra 2010 til 2020, har vi fått en dobling av antall norskregistrerte bobiler. Utviklingen er positiv synes Klann. Med tanke på klima, mener han at det å reise med bobil heller ikke er det verste alternativet, men langt grønnere enn charterturer eller cruise. Selv mener han å ha et lavere forbruk når han camper enn når han er på hytta eller hjemme. Parolen lyder derfor: Ut på tur, oppsøk gjerne nye steder, camp på organiserte plasser eller finn din egen usjenerte plass. Nyt frihet, friluft og fricamp.

Korte distanser er de mest miljøvennlige og Brunlanes er jo kjent for å sette folk i den riktige feriemodusen.

Magne Klann elsker friheten rundt i hele Norge med bobilen sin
Gutten på tur: Rundt om i hele Norge har han reist og jaktet etter de beste stedene å campe og nyte frihet. Magne Klann sparer ikke på hemmelighetene men deler villig vekk.

Tekst: Marte Østmo
Foto:  Magne Klann

Om du vil støtte vårt (Losens) engasjement og arbeid sier vi TUSEN TAKK for en tier eller to, Vipps te #596123.

Annonse:
Trenger du skadedyrkontroll? Kontakt vår annonsør BURI

Del

Legg igjen kommentar

Havna

Når du trenger veiledning, vil vite hva som skjer, bare vil drømme, eller få ro i sjelen, da finner du fram hit.

Se andre nyheter

Følg oss gjerne