Skal det være noe mer før vi stenger?

Har du noen gang åpnet for campingsesongen, men blitt slått i bakken av etterarbeid? Mugg, råte og ødelagte rør? Vi foreslår her lette tiltak. Neste sommer får garantert en god start.

Hvor mange ganger har vi ikke åpnet for sommersesongen, sett fram til campinglivets gleder, men blitt møtt med duften av mugg? Å møte sommeren på dette viset, er alt annet enn gøy. Dyrt kan det også bli. 

Vi snakker eksempelvis om sprukne varmtvannsbeholdere, flate batteri og tekstiler med små hvite og grønne prikker. Dem som har hatt campingvogn og bobil i flere sesonger i flere år, kjenner kanskje triksene, men i løpet av de to siste årene har flere og flere kastet seg over campinglivet.

Det er lett å bare skumme fløten, og glemme plikter og smarte triks. Resultatet er at flere vogner dessverre må vrakes. Årsaken er dårlig vedlikehold og oppfølging.

De viktigste før vi stenger

Rådene vi gir her er stort sett til eierens egen nytte. Men å følge dem er også viktig med tanke på å beholde vogna eller bobilens garanti.
Vi har pratet med flere som selger både brukte og nye vogner og biler. Det er fra disse vi har samlet noen av tipsene. Losen er litt opptatt av å ikke «sløse», for voksenopplæring er dyrt som han sier.

De viktigste tipsene vi synes gir vi deg:

BATTERIENE: Før stengning, husk å lade opp batteriet minst et døgn. Deretter koples batteriene av.

VENTILER: Åpne alle ventiler og la de stå slik.

VANN OG AVLØP: Tøm alt vannet i vannbeholderne. La alle spaker stå åpne. Dette gjelder også kranene i vasken. Spaken skal peke opp slik at det blir fall på rørene og vannet kan renne ned. Dette røret finner man ofte utenfor i en luke på campingbilens høyre side. Røret er fleksibelt og kan vendes til siden. Korken kan skrus av og åpningen må vender ned mot bakken. På dette viset tømmes røret automatisk.

Vann fra i camping
Vannfall: Alle rør må tømmes før campingvogn og bobil settes bort for vinteren. Gjøre sikke dette, kan varmtvannstanken sprekke på utsiden. Bare skallet står igjen. Husk å vende på avløpsrøret og la det renne av før vinterens parkering.

MUGG OG FUKT: Hvis tekstiler skal oppbevares i vogna eller bobilen: Rist litt på putene, la dem stå på høykant og la det være luftig. Gå gjerne til innkjøp av en såkalt luftrenser. Disse suger opp i seg fukt og du kan unngå sorte renner og grønne prikker på tepper, puter og pledd.

Vil du unngå mugg er en Renseball som tiltrekker seg fuktighet i campingvognen eller campingbilen viktig
Renseball: Med en luftrenser i kupeen unngås grønne prikker og sorte flekker.
Disse får du kjøpt i alle caravanbutikken og i mange andre butikker

MUSEINVASJON: Fjern alt av mat før vogna settes bort for vinteren.

SNØ OG IS: Står bilen eller vogna ute om vinteren? Husk å fjerne snø på taket. 25 – 30 centimeter lett snø, går fint. Ved varmegrader blir snøen tung. Takene kollapser sjeldent, men får de en liten bulk, vil det her samle seg fukt og resultatene kan komme sigende. Om du har vognen din stående på plassen hele året er vårt viktigste tips her å besøke plassen du har også utenom sesongen. Ikke bare ser du etter, du kan drømme deg frem til en ny sommer. Besøke det lokale næringslivet, rett og slett ha en kose dag.

Ønsker dere en fantastisk fin høst. Vi ses i Brunlanes

Tekst og foto: NevlunghavnLosen, ført i penn av Den Marte Østmoe

Om du vil støtte Losens bygde engasjement sier vi TUSEN TAKK for en tier eller to, Vipps te #596123.

Del

Legg igjen kommentar

Havna

Når du trenger veiledning, vil vite hva som skjer, bare vil drømme, eller få ro i sjelen, da finner du fram hit.

Se andre nyheter

Følg oss gjerne