Det startet med en liten byttehandel. Reker fra Nord-Norge kom til sĂžr. Frukt og grĂžnt kom til nord.
Der av navnet Norrek. MĂžt den stĂžrste og kanskje sunneste bedriften i Brunlanes.
Det var i Brunlanes det startet. Daglig leder av Norrek, Trond Manvik ler;
– Beliggenheten er bare en fordel, ja bĂ„de med tanke pĂ„ jordbruket, markedet og med tanke pĂ„ import.
FÞrst lÄ det bare en liten gÄrd her. i 1990 ble eiendommen Ekvall pÄ Eidsten, gjort om til industriomrÄde.
For den sunneste bedriften i Brunlanes
Jo, innrĂžmmer Trond, – Vi har satsa en god del, men er samtidig nĂžkterne.
Reklame
â Helt til han dĂžde, var han en god mentor.
Frost, et eventyr
Det var faren hans, Kjell Manvik om skal ha mye av ĂŠren for det som i dag kanskje er den stĂžrste og sunneste bedriften i Brunlanes.
Det var han som var grĂŒnderen bak. â Pappa hadde venner i Nord-Norge, forteller Trond.
– Vennene drev med reketrĂ„ling. Pappa pĂ„ sin side hadde stor tilgang pĂ„ frukt og grĂžnt som de jo ikke hadde flust av i nord.
PĂ„ et eller annet tidspunkt fant de pĂ„ Ă„ bytte varer. I Ăresvik i Nordland fylke, ble pillede reker ble lagt pĂ„ lake.
I sĂžr ble friske bĂŠr og fersk frukt pakket ned.
Frukt fra havet, frukt fra land
I dag er samarbeidet med reketrÄlerne over, men begge bedriftene har fortsatt hver for seg.
Norrek har vokst seg store pÄ frosne bÊr og grÞnnsaker.
Trond innrÞmmer at de ikke har en hÞy stemme lokalt, men pÄ industrimarkedet der er Norrek store.
Uten Ă„ bli karslig, velger Trond Ă„ si det som det er:
â I storhusholdningsmarkedet blir vi nok ansett som innovative, sier Trond.
BÊrekraftige produkter som gir lite svinn og akkurat passe porsjoner, er bare en av bedriftens suksessfulle satsningsomrÄder.
Et annet grep er effektiv utnytting av hver vare.
BlomkÄlen er et godt eksempel her.
Tidligere ble for smÄ blomkÄlbuketter skyflet bort.
NÄ fÄr de stÞrste plass i en pose, mens de smÄ blir sendt til en annen fabrikat som lager blomkÄlsuppe av den.
â Vi tenker bĂŠrekraftig, presiserer Trond og bedyrer at bedriften, selv om den stadig vokser,
ikke skal avgi stĂžrre miljĂžavtrykk enn hĂžyst nĂždvendig.
â Hos oss er miljĂž og bĂŠrekraft ikke bare merkelappen pĂ„ en ringperm som stĂ„r i hylla.
Kortreist og norsk
Om det siste Ärets utvikling kan Trond bare bekrefte at jo, det har vÊrt et spesielt Är.
Hva bestillingene angÄr synes han Ä se en Þkning i bruken av bÊr og frukt, men ogsÄ bÞnner, linser og kikerter.
â Vi har fĂ„tt en helt klar vegetartrend, slĂ„r Trond fast og synes at utviklingen bĂ„de er riktig og rett.
I tillegg liker han markedets Þnske om norsk mat. Her har en viss pandemi faktisk vÊrt en positiv pÄdriver.
â Det har vĂŠrt vanskelig Ă„ fĂ„ tak i rĂ„varer fra utlandet, sier Trond.
Ă satse pĂ„ norsk kvalitet er nok en tanke Norreks grĂŒnder, Kjell Manvik, lett ville stĂžttet.
Det samme gjelder nok Norreks nye fristelser.
For hva med wok pÄ norsk?
â Det er norske grĂžnnsaker kuttet opp i passe biter ferdig til Ă„ wookes, forklarer Trond.
I tillegg kommer nÄ poser med biter av norsk hodekÄl.
De kan dampes som de er, bli til kÄlstuing eller ogsÄ anvendes i wok.
Personlig er Trond stor fan av Norreks produkt, bestÄende av bÄde fullkornsris og grÞnnsaker.
For Norrek, Brunlanes og Norge fÄr Tronds uttalelse dobbel dybde;
– Det er sunt med nye ideer!
Tekst: NevlunghavnLosen – FĂžrt i penn av -Den Marte Ăstmoe