Det startet med en liten byttehandel. Reker fra Nord-Norge kom til sør. Frukt og grønt kom til nord.
Der av navnet Norrek. Møt den største og kanskje sunneste bedriften i Brunlanes.
Det var i Brunlanes det startet. Daglig leder av Norrek, Trond Manvik ler;
– Beliggenheten er bare en fordel, ja både med tanke på jordbruket, markedet og med tanke på import.
Først lå det bare en liten gård her. i 1990 ble eiendommen Ekvall på Eidsten, gjort om til industriområde.
For den sunneste bedriften i Brunlanes
Jo, innrømmer Trond, – Vi har satsa en god del, men er samtidig nøkterne.
Reklame
Frost, et eventyr
Det var faren hans, Kjell Manvik om skal ha mye av æren for det som i dag kanskje er den største og sunneste bedriften i Brunlanes.
Det var han som var gründeren bak. – Pappa hadde venner i Nord-Norge, forteller Trond.
– Vennene drev med reketråling. Pappa på sin side hadde stor tilgang på frukt og grønt som de jo ikke hadde flust av i nord.
På et eller annet tidspunkt fant de på å bytte varer. I Øresvik i Nordland fylke, ble pillede reker ble lagt på lake.
I sør ble friske bær og fersk frukt pakket ned.
Frukt fra havet, frukt fra land
I dag er samarbeidet med reketrålerne over, men begge bedriftene har fortsatt hver for seg.
Norrek har vokst seg store på frosne bær og grønnsaker.
Trond innrømmer at de ikke har en høy stemme lokalt, men på industrimarkedet der er Norrek store.
Uten å bli karslig, velger Trond å si det som det er:
– I storhusholdningsmarkedet blir vi nok ansett som innovative, sier Trond.
Bærekraftige produkter som gir lite svinn og akkurat passe porsjoner, er bare en av bedriftens suksessfulle satsningsområder.
Et annet grep er effektiv utnytting av hver vare.
Blomkålen er et godt eksempel her.
Tidligere ble for små blomkålbuketter skyflet bort.
Nå får de største plass i en pose, mens de små blir sendt til en annen fabrikat som lager blomkålsuppe av den.
– Vi tenker bærekraftig, presiserer Trond og bedyrer at bedriften, selv om den stadig vokser,
ikke skal avgi større miljøavtrykk enn høyst nødvendig.
– Hos oss er miljø og bærekraft ikke bare merkelappen på en ringperm som står i hylla.
Kortreist og norsk
Om det siste årets utvikling kan Trond bare bekrefte at jo, det har vært et spesielt år.
Hva bestillingene angår synes han å se en økning i bruken av bær og frukt, men også bønner, linser og kikerter.
– Vi har fått en helt klar vegetartrend, slår Trond fast og synes at utviklingen både er riktig og rett.
I tillegg liker han markedets ønske om norsk mat. Her har en viss pandemi faktisk vært en positiv pådriver.
– Det har vært vanskelig å få tak i råvarer fra utlandet, sier Trond.
Å satse på norsk kvalitet er nok en tanke Norreks gründer, Kjell Manvik, lett ville støttet.
Det samme gjelder nok Norreks nye fristelser.
For hva med wok på norsk?
– Det er norske grønnsaker kuttet opp i passe biter ferdig til å wookes, forklarer Trond.
I tillegg kommer nå poser med biter av norsk hodekål.
De kan dampes som de er, bli til kålstuing eller også anvendes i wok.
Personlig er Trond stor fan av Norreks produkt, bestående av både fullkornsris og grønnsaker.
For Norrek, Brunlanes og Norge får Tronds uttalelse dobbel dybde;
– Det er sunt med nye ideer!
Tekst: NevlunghavnLosen – Ført i penn av -Den Marte Østmoe