Magiske tall fra bakerĀ“n i Havna

Atle Thorstein viser Kransekake i Nevlunghavn

Tekst og foto: Marte Ƙstmoe

Dagens tall 33. I november er det 18 som gjelder. I desember er det tallet sju. Vi snakker om magiske tall, konfekt og suksess. Vi snakker om BakerĀ“n i Havna.

ā€“Ā Det er alltid 18 ringer i en kransekake. Det sier Atle Thorstein. Han er conditor og daglig av Nevlunghavn Bakeri & Conditori. I 2015 tok over driften etter broren Erik.Ā  Men fĆørst ute var faren Arild og mamma Wenche. Sammen tok de det fĆørste spadetaket i jorda. Ikke lenge satte de den fĆørste deigen. Tanken var Ć„ lage en liten bedrift. Et lite koseligĀ  og lokalt treffested og en arbeidsplass til seg selv. For nĆøyaktig 33 Ć„r siden Ć„pnet de dĆørene. Siden har det vƦrt kĆø.

Gratulerer
Gratulasjoner: Roser til jubilanten stƄr framme pƄ disken!

Den koselige kĆøen

Det som skulle bli en familiebedrift med 3 ā€“ 4 ansatte, er nĆ„ en suksess med 10 fast ansatte. I tillegg gĆ„r 13 personer som helgevakter. Om sommeren er det behov for enda flere.

ā€“ Noen gjester synes at vi er for fĆ„ pĆ„ jobb, innrĆømmer Atle. Noen gjester kan ikke bli ekspedert fort nok. Atle minner om at folkevrimmelen er et godt tegn. Tenk hvis det hadde vƦrt motsatt! Tenk hvis parkeringsplassen var tom og alle stoler stod tomme. Det hadde vel ikke vƦrt noe positivt signal? I sĆ„ mĆ„te er kĆøen et godt tegn! BakerĀ“n i Havna er populƦr og populariteten har jo ogsĆ„ en Ć„rsak!

ā€“ Senk skuldrene, oppfordrer Atle. ā€“ Vi er jo pĆ„ CafĆ©!

Rund og ny Croissant
Rund og ny: Croissant med pĆ„legg! Den var ny og sprĆø! Litt eksotisk, litt lokalt!

Suksess og reker

NĆ„r Atle skal kose seg tar han et stykke suksessterte. Men mer interessant er det hva gjestene liker. Siden dag en, har napoleonskaka stĆ„tt pĆ„ fĆørsteplass. Deretter kommer rekesmĆørbrĆødene. For jammen er det godt med noe skikkelig mat nĆ„r man kommer inn pĆ„ bakeriet etter en sĆøndagstur. ā€“ RekesmĆørbrĆødene bestĆ„r selvsagt av ferske reker og de ligger pĆ„ en seng av kokte egg og ovnsbakt brĆød, opplyser Atle. Hver dag bakers ett begrenset antall brĆød av denne eksklusive sorten. De som har smakt disse skorpene, de er solgt og vil ikke ha annet. ā€“ Best er det Ć„ legge inn en bestilling dagen i forveien, rĆ„der Atle. PĆ„ listen over bakeriets mest populƦre produkt stĆ„r ogsĆ„ MĆølenbrĆødet med sitt delikate dryss av linfrĆø. Atle peker pĆ„ det lille HavnabrĆødet. ā€“ BrĆødet inneholder mye kli og har ogsĆ„ et dryss av kli pĆ„ skorpa.

Blant de unge er det Barnas beste brĆød som gjelder. Den lys skorpa har en yte med et fint lag av cornflakes. BrĆødet er ikke like mettende som de andre og en matpakke mĆ„ gjerne bestĆ„ av 3 skiver. NĆ„r ettermiddagen er der og skolebarnet kommer hjem, da er matboksen tom og skivene spist, det kan Atle love.

rekesmĆørbrĆød i nevlunghavn
Et helt mĆ„ltid: RekesmĆørbrĆødet er pĆ„ BakerĀ“n i Havna er som er lite mĆ„ltid Ć„ regne.
Steinovnsbakt brĆød i Nevlunghavn
Skorpe: Liker du skorpe pĆ„ brĆødet er det steinovnsbakt du skal ha. Av dette eksklusive brĆødet bakes det kun et visst antall om dagen. Best Ć„ vƦre tidlig ute!

Kransekaketrikset

Om ikke lenge er det ogsĆ„ fristende Ć„ stikke en og annen julekake i samme boksen. I bakeriet starter julesesongen allerede 1. november. NĆ„ stĆ„r kransekakene for tur. Flere bedrifter og firma velger Ć„ gi kransekaker til forretningsforbindelsene sine. For Ć„ holde tritt med etterspĆørselen mĆ„ det hver dag fram til jul bakes 60 kransekaker. Ikke bare er presangen populƦr, den er ogsĆ„ varig. For her har Atle et skikkelig triks Ć„ dele. ā€“ For hver gang kransekaka har vƦrt ute av fryseboksen, jo bedre blir den, sier han. Ā Med andre ord: La ikke kransekaka stĆ„ framme eller legg den i en boks. Legg den heller i fryseren, ta den opp noen timer fĆør servering. PĆ„ dette viset kan kransekaka holde seg god i minst 3 mĆ„neder.

Vil du bake kransekake selv, da kan Atle tilby bƄde brun og hvit kransekakemasse. Den brune er laget av mandler som ikke er skƄldede. Den hvite massen er av skƄldede mandler. Begge typene er glutenfrie.

Nydelig og ekte marsipan kan ogsĆ„ kjĆøpes i lĆøs vekt og det samme gjelder pepperkakedeig. For de som ikke vil kake selv, kan Atle ta i mot bestillinger. Vil du ha en hel kakeboks med damer, ja da fĆ„r du damer sĆ„ det monner!

Bakeri butikk Ć„pning 1986 i Nevlunghavn
Rosa disk: Tidsriktig skulle det vƦre. Her er Wenche Thorstein i 1986, klar for Ć„ mĆøte fremtidens gjester.
Grunnmur til nytt bakeri i Nevlunghavn
Grunnmur: For 33 Ć„r siden ble grunnmuren bygget. Her Arild Thorstein i egen person. Bakeriet er bygget med egne hender, sammen med kamerater og gode hjelpere.

Sju slag

Hos BakerĀ“n i Havna er det med andre ord flere enn sju slag! ā€“ Men vi holder oss til det tradisjonelle julekakene, opplyser Atle. Kundene vil ha det de er vant til og noen kommer hit ene og alene for smultringenes skyld. Men der Atle er raus med kransekaketriks og pĆ„tĆ„r pĆ„ kaffen, vil han ikke ut med oppskriften pĆ„ smultringene. Det er en familiehemmelighet.

NĆ„r julebaksten unnagjort og vi tipper 2020, da starter en ny sesong for Bakeriet.

I Ć„rets fĆørste uke oppfordres stamgjesten Ć„ benytte seg av tilbudet med 5 brĆød for 25%, for  i uke 3 og 4 mĆ„ bakeriet stenge. ā€“ Butikken og cafeen skal vaskes ned, og hele produksjonslokalet skal renoveres, rĆøper Alte. For det er klart. Gjennom alle disse Ć„ra er det gĆ„tt mange skritt pĆ„ dette gulvet. Et rĆødt album ligger pĆ„ cafĆ©bordet og kan fortelle en historie en liten baker som satset lokalt og ble velsignet med en kĆø av gjester.

Og det magiske tallet er 33!

MĆølen brĆød fra Nevlunghavn
MĆølenbrĆødet ruller videre: MĆølenbrĆødet med sitt dyss av linfrĆø, er det beste i sitt slag. BrĆødet er halvgrovt men helpopulƦrt!

Ƙnsker du Ć„ se mer om bakeriet, fĆølg dem pĆ„ facebook da vel

For Ć„ bestille noen av kvalitetvarene kan du ringe 33188900 eller sende en E-Post til post@nevlunghavnbakeri.no

Vi i Nevlunghavnbrygge.no gratulerer Bakeriet med 33 Ć„r

Del

Legg igjen kommentar