Magiske tall fra baker´n i Havna

Atle Thorstein viser Kransekake i Nevlunghavn

Tekst og foto: Marte Østmoe

Dagens tall 33. I november er det 18 som gjelder. I desember er det tallet sju. Vi snakker om magiske tall, konfekt og suksess. Vi snakker om Baker´n i Havna.

– Det er alltid 18 ringer i en kransekake. Det sier Atle Thorstein. Han er conditor og daglig av Nevlunghavn Bakeri & Conditori. I 2015 tok over driften etter broren Erik.  Men først ute var faren Arild og mamma Wenche. Sammen tok de det første spadetaket i jorda. Ikke lenge satte de den første deigen. Tanken var å lage en liten bedrift. Et lite koselig  og lokalt treffested og en arbeidsplass til seg selv. For nøyaktig 33 år siden åpnet de dørene. Siden har det vært kø.

Gratulerer
Gratulasjoner: Roser til jubilanten står framme på disken!

Den koselige køen

Det som skulle bli en familiebedrift med 3 – 4 ansatte, er nå en suksess med 10 fast ansatte. I tillegg går 13 personer som helgevakter. Om sommeren er det behov for enda flere.

– Noen gjester synes at vi er for få på jobb, innrømmer Atle. Noen gjester kan ikke bli ekspedert fort nok. Atle minner om at folkevrimmelen er et godt tegn. Tenk hvis det hadde vært motsatt! Tenk hvis parkeringsplassen var tom og alle stoler stod tomme. Det hadde vel ikke vært noe positivt signal? I så måte er køen et godt tegn! Baker´n i Havna er populær og populariteten har jo også en årsak!

– Senk skuldrene, oppfordrer Atle. – Vi er jo på Café!

Rund og ny Croissant
Rund og ny: Croissant med pålegg! Den var ny og sprø! Litt eksotisk, litt lokalt!

Suksess og reker

Når Atle skal kose seg tar han et stykke suksessterte. Men mer interessant er det hva gjestene liker. Siden dag en, har napoleonskaka stått på førsteplass. Deretter kommer rekesmørbrødene. For jammen er det godt med noe skikkelig mat når man kommer inn på bakeriet etter en søndagstur. – Rekesmørbrødene består selvsagt av ferske reker og de ligger på en seng av kokte egg og ovnsbakt brød, opplyser Atle. Hver dag bakers ett begrenset antall brød av denne eksklusive sorten. De som har smakt disse skorpene, de er solgt og vil ikke ha annet. – Best er det å legge inn en bestilling dagen i forveien, råder Atle. På listen over bakeriets mest populære produkt står også Mølenbrødet med sitt delikate dryss av linfrø. Atle peker på det lille Havnabrødet. – Brødet inneholder mye kli og har også et dryss av kli på skorpa.

Blant de unge er det Barnas beste brød som gjelder. Den lys skorpa har en yte med et fint lag av cornflakes. Brødet er ikke like mettende som de andre og en matpakke må gjerne bestå av 3 skiver. Når ettermiddagen er der og skolebarnet kommer hjem, da er matboksen tom og skivene spist, det kan Atle love.

rekesmørbrød i nevlunghavn
Et helt måltid: Rekesmørbrødet er på Baker´n i Havna er som er lite måltid å regne.
Steinovnsbakt brød i Nevlunghavn
Skorpe: Liker du skorpe på brødet er det steinovnsbakt du skal ha. Av dette eksklusive brødet bakes det kun et visst antall om dagen. Best å være tidlig ute!

Kransekaketrikset

Om ikke lenge er det også fristende å stikke en og annen julekake i samme boksen. I bakeriet starter julesesongen allerede 1. november. Nå står kransekakene for tur. Flere bedrifter og firma velger å gi kransekaker til forretningsforbindelsene sine. For å holde tritt med etterspørselen må det hver dag fram til jul bakes 60 kransekaker. Ikke bare er presangen populær, den er også varig. For her har Atle et skikkelig triks å dele. – For hver gang kransekaka har vært ute av fryseboksen, jo bedre blir den, sier han.  Med andre ord: La ikke kransekaka stå framme eller legg den i en boks. Legg den heller i fryseren, ta den opp noen timer før servering. På dette viset kan kransekaka holde seg god i minst 3 måneder.

Vil du bake kransekake selv, da kan Atle tilby både brun og hvit kransekakemasse. Den brune er laget av mandler som ikke er skåldede. Den hvite massen er av skåldede mandler. Begge typene er glutenfrie.

Nydelig og ekte marsipan kan også kjøpes i løs vekt og det samme gjelder pepperkakedeig. For de som ikke vil kake selv, kan Atle ta i mot bestillinger. Vil du ha en hel kakeboks med damer, ja da får du damer så det monner!

Bakeri butikk åpning 1986 i Nevlunghavn
Rosa disk: Tidsriktig skulle det være. Her er Wenche Thorstein i 1986, klar for å møte fremtidens gjester.
Grunnmur til nytt bakeri i Nevlunghavn
Grunnmur: For 33 år siden ble grunnmuren bygget. Her Arild Thorstein i egen person. Bakeriet er bygget med egne hender, sammen med kamerater og gode hjelpere.

Sju slag

Hos Baker´n i Havna er det med andre ord flere enn sju slag! – Men vi holder oss til det tradisjonelle julekakene, opplyser Atle. Kundene vil ha det de er vant til og noen kommer hit ene og alene for smultringenes skyld. Men der Atle er raus med kransekaketriks og påtår på kaffen, vil han ikke ut med oppskriften på smultringene. Det er en familiehemmelighet.

Når julebaksten unnagjort og vi tipper 2020, da starter en ny sesong for Bakeriet.

I årets første uke oppfordres stamgjesten å benytte seg av tilbudet med 5 brød for 25%, for  i uke 3 og 4 må bakeriet stenge. – Butikken og cafeen skal vaskes ned, og hele produksjonslokalet skal renoveres, røper Alte. For det er klart. Gjennom alle disse åra er det gått mange skritt på dette gulvet. Et rødt album ligger på cafébordet og kan fortelle en historie en liten baker som satset lokalt og ble velsignet med en kø av gjester.

Og det magiske tallet er 33!

Mølen brød fra Nevlunghavn
Mølenbrødet ruller videre: Mølenbrødet med sitt dyss av linfrø, er det beste i sitt slag. Brødet er halvgrovt men helpopulært!

Ønsker du å se mer om bakeriet, følg dem på facebook da vel

For å bestille noen av kvalitetvarene kan du ringe 33188900 eller sende en E-Post til post@nevlunghavnbakeri.no

Vi i Nevlunghavnbrygge.no gratulerer Bakeriet med 33 år

Del

Legg igjen kommentar

Havna

Når du trenger veiledning, vil vite hva som skjer, bare vil drømme, eller få ro i sjelen, da finner du fram hit.

Se andre nyheter

Følg oss gjerne