Brødre i fisk og brød

Tekst og foto: Marte Østmoe

Sommersesongen er over i Nevlunghavn. Det kryr ikke lenger av turister, men i havet er det fortsatt liv. De ferskeste varene får du fra Havnas nye fiskevogn.

Det er reker og kreps, det er tosk, lange, sei og sild.  Det er brosme og lyr. Og så er det krabber. Helge Thorstein, daglig leder av Havna Fisk & Skalldyr A/S, vil heller selge fisk enn å snakke om den. Ordknapp er han, men har et desto rikere utvalg av sjømat.

– Joda, sier han. – Det er mye.

Eller for å sitere han rett. Det er ikke mye, det er møe fisk!

Fisk fra disk: Anne-Karin Johansen er blitt Havnas nye vognkone. Om sommeren er hun bak disken på brygga, men på vinteren vil hun heretter være å treffe i fiskevogna tett i tett med bakeriet i Havna.

Ei lun, fersk fiskekake i handa

Om sommeren er det også nok av turister, men nå om høsten dabber det av. Dette går ut over salget. Men akkurat det tar ikke fisken hensyn til. Best på kvalitet er den faktisk nå.

– Reker er best på vinteren, slår Helge. – Jeg mævlær det hver dag!

For å få til en større oppmerksomhet rundt lokale matvarer og havets delikatesser, har fiskehandleren bestemt seg for å flytte butikken fra brygga og opp til Nevlunghavn Bakeri og Conditori.

Helge smiler lurt i skjegget: – Da kan kundene kjenne duften av nystekte fiskekaker. Når de er her for å kjøpe boller og brød, kan de like gjerne kjøpe middagen sin au!

Nystekte fiskekaker i Nevlunghavn
Kolje på panna: Duften av rykende ferske koljekaker konkurrerer med duften av brød og boller. Hvem vinner? Eller kanskje kjøper du både og?

Lut og Taco

Tre yrkesfiskere i distriktet leverer varer til Havna Fisk og Skalldyr A/S. Hva de får på kroken avhenger av sesong og vær. Om vinteren ligger fiskebåtene deres forankret i Nevlunghavn. Varene som selges fra fiskevogna er så ferske at de nesten fortsatt spreller. Så hvorfor ikke slå til med fisketaco en fredag?

Dessuten er lutefisksesongen straks i gang. Lutefisken får man kjøpt av Helge. Han lager den selv.  

– Jeg starter vel snart opp, opplyser han, men sier ikke mer om den saken. Kvaliteten på lutefisken er Helge kjent for, men skryter ikke av egen kunnskap. I stedet viser han til en god gammel oppskrift. En oppskrift som selvsagt er hemmelig.

Nykokte reker og kreps i Nevlunghavn
Kreps: Anne-Karin Johnsen slag et slag for krepsen; – Å det er som å spiser store reker! Men bedre!

Landkrabbe

Det faktum at fiskebutikken nå flytter litt lenger opp på land, det må imidlertid ikke hemmeligholdes! – Joda, innrømmer Helge: –  Flest mulig må få kjennskap til det tilbudet!

Torsdager, fredager og lørdager er fiskevogna åpen 10.00 – 16.00. Kommer det mye reker en dag, annonseres dette på butikkens facebooksider.

– Når vi har møe, da går prisen ned, opplyser fiskehandleren og synes det er fint å holde butikken oppe også for lokalbefolkningen. Livet leves jo ikke bare om sommer´n.  Fiskesesongen, den er hele året. De beste varene får du nå!

Nykokte reker og kreps i Nevlunghavn
Møe reker: Hvilke type fisk som finnes i disken kan variere fra dag til dag. Men som regel er det reker å få.

Brødre i fisk og brød. Helge og Arild Thorstein støtter hverandres business. For hva er vel reker uten fersk loff?
Del

Legg igjen kommentar