Grønnsakseventyret om Hans og Grethe

Hvor lokalt går det egentlig an å spise? Akkurat ved utkanten av Hæljeroa, i retning Larvik, finner vi den lokale gårdshandelen Hans og Grethe. I en hverdag der mesteparten av det vi spiser er importert og sprøytet, kan denne lille butikken kan være løsningen.

Makkerparet, Hans Erik Kristensen fra Billund og Grethe Thon fra Svarstad, driver sin egen hagebutikk her i Hæljeroa. På eiendommen dyrker de poteter, blomkål, gresskar og mer. Viktigheten av at grønnsakene ikke er sprøytet, understreker eierne med permanent tusj. Ikke bare bør maten være økologisk. Den må også behandles med omsorg. Hans sier et slik: – Potetene ødelegges når de vaskes. Nypotetene skal kunne spises med skallet på.

HYPERLINK LES MER OM :

Ta en potet

Så er det også poteter det går mest av i den lille butikken langs Brunlanesveien. Poteter og blomster. – Jeg er utdannet blomsterdekoratør, smiler Grethe. Hun peker på ektemannen: – Ha, ha. Det som er mindre innlysende er at Hans er rørlegger. Hans humrer med: – Jeg har også vært bonde med 40 melkekyr.

Nå er paret pensjonister og det var ikke helt meningen at de skulle drive butikk. – det går overaskende bra, innrømmer Grethe, – Noen ganger er det så stort salg at vi må hente inn varer fra andre. Grethe legger her til at det i så fall alltid er varer av høy kvalitet og at de alltid er økologiske.

Gir seg ikke: Da Hans og Grethe flyttet fra Svarstad til Hæljeroa ville de trappe ned virksomheten med å reise på markeder og selge grønnsaker der. Men å slitte helt med dyrkingen? Nei? Resultatet er en populær handel ved veien. Foto: Eivor Unn Torsdatter

Gresskar gatelangs

Gresskarene er den grønnsaken som akkurat nå trekker mest oppmerksomhet. De store gule, oransje og hvite vekstene kan brukes som dekorasjon på trappa når barna kommer og spør om godteri, men har ikke bare en visuell funksjon. Vi kan lage mye godt av gresskaret.

HYPERLINK LES MER OM:

Grethe er ikke den største tilhengeren av frukten, men synes den er pen å se på.

Voldsom grønnsak: Gresskarene er dekorative og vekker oppmerksomhet langs Brunlanesveien, men de kan også benyttes i suppe og i gryter – ja også på pizza. Foto: Eivor Unn Torsdatter

Og mens gresskarene selges gatelangs, forbereder ekteparet julen. Bak gjerder og vegger er det stor, kreativ aktivitet. – Vi må stadig skifte varer og utstilling, sier Hans som tydeligvis ikke bare er rørlegger og bonde, men også litt kremmer: – Forandring fryder og vi passer stadig på å kunne friste med noe nytt.

Hemmelig: Mens høstens grønnsaker selges langs veien, jobber Hans og Grethe med julens dekorasjoner. Foto: Eivor Unn Torsdatter

Les mer om gresskar på MENY sine nettsider HER

Om Du vil støtte vårt (Losens) engasjement sier vi TUSEN TAKK for en tier eller to, Vipps te # 903318

Tekst & Foto: Eivor Unn Torsdatter

Del

Legg igjen kommentar

Havna

Når du trenger veiledning, vil vite hva som skjer, bare vil drømme, eller få ro i sjelen, da finner du fram hit.

Se andre nyheter

Følg oss gjerne