Ja, vi elsker marsipan

Fugler, egg, blomster og kaniner. Nesten alt kan du lage av marsipan. Hovedingrediensen er mandler. Tenk, de har reist helt fra Sicilia eller Spania, for รฅ ende opp i et pรฅskeegg i Brunlanes.

Tekst: Marte ร˜stmoe – Foto: Marte ร˜stmoe, Pals.

Sรฅ sant vi kan feire med noe sรธtt, da griper vi gjerne sjansen. Mange velger da kaker marsipanlokk og konfekt bestรฅende av marsipan og sjokolade. I lรธpet av en pรฅske spiser vi her i landet 300 tonn pรฅskemarsipan. Skriver vi ยซjulemarsipanยป, da er konsumet det dobbelte.

De fleste av oss kjรธper marsipanen ferdig fra butikk, men รธnsker du en virkelig god marsipan, da finner du fram bestemors tradisjonelle kvern, sukker, melis og vann og skรฅlder mandlene selv. Mandler velger du med omhu. Ifรธlge ekspertene skal de ikke vรฆre sรธte, men tvert imot bitre.

marsipan pรฅskeegg
Eksportert tradisjon: Kakao og marsipan er essensielle ingredienser i den norske pรฅskeferien, dette til tross for at verken kakao eller mandler dyrkes her.

Tre mandler til askepott

For at mandelmassen skal bli god, er nรธttenes kvalitet helt avgjรธrende. For at en ferdig marsipankonfekt skal smake perfekt, mรฅ prosentandelen mandler helst vรฆre hรธy.

Jo mer mandler, jo mer marsipan smaker marsipanen.

I rรฅmasse er det 50% malte mandler. Av kjennere oppfattes dette som skikkelig luksus. Ifรธlge Norges eneste marsipanprodusent, Pals, har figurmarsipan som vi kjรธper pรฅ bakerier ca.ย  40 % mandler. Marsipanen som benyttes til overtrekk pรฅ kaker har gjerne en mandelprosent pรฅ 18 โ€“ 30%.

marsipan gir pรฅskestemning
Pals gir pรฅskestemning: Pals er den eneste produsenten i Norge som gjennomfรธrer hele prosessen fra mandlene skรฅldes til de ender opp som deilig marsipan til bruk i kaker og konfekt. Her to representanter fra familiebedriften Pals: Joacim Raanaas og Lise Cecilie Raanaas Haavind

Ei hรธne รฅ plukke

Hรธy eller lav prosent, nรฅr vi nรฅ snart stapper pรฅskeeggene fulle og deretter smatter hรธylytt pรฅ ei hรธne med sjokoladeovertrekk, kan det vรฆre pรฅ sin plass รฅ samtidig sende noen tanker til mandelens eksotiske reise fra blomst, til en nรธtt med skall og helt fram til den skรฅldede mandelen males. Mange mandler fraktes fra Spania eller sรธr i Italia. Nettopp fordi mandlene er en eksportvare anses den som ekstra eksotisk. Men ogsรฅ i landene der mandlene dyrkes, er de hรธyt ansett.

Kykeliky: Kombinasjonen kylling, kake og marsipan kan aldri slรฅ feil.

Musikk i รธrene, mandel i munn

Pรฅ Sicilia for eksempel, der hyller man mandlene hvert eneste รฅr og spiller opp til en hel festival til รฆre for denne nรฆringsrike nรธtta. Flere byer arrangerer mandelfestival, men festen i Agrigento er kanskje den stรธrste og mest fargerike. Nรฅ, mens mandeltrรฆrne stรฅr pรฅ sitt flotteste, med lyserรธde og hvite blomster, arrangeres La Sagra del mandorlo. Byens antikke templer fungerer som historiske kulisser til folkedans og prosesjoner. Festen foregรฅr hvert รฅr i perioden 1. โ€“ 10. mars og boder og torg bugner av alle de mandelprodukt du kan รธnske deg.

Lage selv: Bare en ting er vel mer artig enn รฅ forme sitt eget godteri – รฅ spise det.

Marsipan som ingrediens

Italienerne og da spesielt sicilianerne vet รฅ hylle sine mandler, men ogsรฅ andre land har mandler som viktig en nรฆringskilde. USA og da spesielt staten California, er storprodusenter. Etter California, kommer Spania. Italia er pรฅ andreplass etterfulgt av Midtรธsten. Av land som er storimportรธrer av mandler er Tyskland pรฅ topp, da etterfulgt av Nederland og Japan.

I full blomst: Mandeltreene er ofte i full blomst i slutten av februar begynnelsen av mars. Dette treet tok vi bilde av i mars i รฅr

Ikke bare er vi glade i syltynne marsipanlokk og tykke pรฅskefigurer, vi er ogsรฅ glade i kaker der marsipanmassen er bakt inn i selve deigen. I Sverige elsker man โ€semlorยป, men i Norge momser vi mer enn gjerne i oss bรฅde mazarin, kransekake og mandelstang.

Nรฅr disse kakene legges til marsipankonsumet kan vi med rette kalle oss Nordens marsipannasjon. Og kanskje er det en sammenheng her? For jammen ligger vi ikke ogsรฅ pรฅ topp nรฅr det gjelder kaffedrikking. Kaffe og marsipan er uslรฅelige kompanjonger.

Og hvis den beste marsipanen kommer fra mandler som er bitre. Kommer den beste kaffen, Skjรฆrgรฅrdskaffen, fra Losens nettbutikk! God pรฅske!

Helt gull: Marsipanen er pรฅskens gull.

Falsk og ekte

Riktige marsipankjennere vet forskjell pรฅ falsk og ekte. Og hva er forskjellen?

Jo, mandler eller ikke mandler selvsagt. Den falske er fin for de mandelallergikere

Det finnes ogsรฅ en tredje variant, nemlig marsipan laget, ikke av mandler, men av aprikoskjerner. Til Pals ankommer det over 100 tonn spanske valenciamandler hvert รฅr.

Ja, julen er marsipanens storhetstid, men pรฅsken kommer som en god nummer to. 

I pรฅskesesongens marsipan tilfรธres det kanskje litt ekstra gulfarge I tillegg spiller jo formen en viss rolle. Den fineste konfekten former du selv sammen med barna. Fugler og egg, blomster og kaniner. Nesten alt kan du lage av marsipan.

Kvalitetsstempel: Prosentandelen mandler er avgjรธrende for marsipanens smak. Pals, figurmarsipan selges gjerne til norske bakerier og inneholder cirka 40 % mandler.

http://www.distrettoturisticodelleminiere.it/en/distretto/sagra-del-mandorlo-in-fiore-e-festival-internazionale-del-folklore-12-febbraio-13-marzo-2016/

https://no.ripleybelieves.com/where-do-almonds-grow-808

Norges eneste marsipanfabrikk er AS Pals

Om du vil stรธtte vรฅrt (Losens) engasjement og arbeid sier vi TUSEN TAKK for en tier eller to, Vipps te #596123.

Del

Legg igjen kommentar

Havna

Nรฅr du trenger veiledning, vil vite hva som skjer, bare vil drรธmme, eller fรฅ ro i sjelen, da finner du fram hit.

Se andre nyheter

Fรธlg oss gjerne